Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Vas megyében kevesebben keresnek állást

Ismét csökkent a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében, júniusban 8035-en szerepeltek a nyilvántartási rendszerben, 4,8 százalékkal kevesebben, mint egy hónappal korábban.

Az álláskeresők száma az év eleje óta folyamatosan mérséklődik, január óta összességében 25 százalékos csökkenést regisztráltak a Vas megyei kirendeltségeken.

Az álláskeresési ráta az év hatodik hónapjában 6,6 százalékra csökkent. Szombathely vonzáskörzetében volt a legalacsonyabb, 5,4 százalék a mutató, de a megyei átlagnál Kőszeg és Körmend térségében is kedvezőbb a munkaerő-piaci helyzet. Sárvár és Szentgotthárd körzetében a gazdaságilag aktív népesség több mint 7 százaléka, Celldömölk térségében 9 százaléka, Vasvár körzetében pedig 12,2 százalék keres munkát.

A nyilvántartásban szereplő álláskeresők (8035 ember) csaknem 20 százaléka 25 éves vagy fiatalabb, 25 százalékuk pedig betöltötte már az 50. életévét.

A regisztráltak 35,4 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettségű, 30 százalékuk járt szakmunkásképzőbe, szakiskolába. A gimnáziumi érettségit 8,2 százalékuk tette le, a szakközépiskolát, technikumot 20 százalékuk végezte el. A diplomások aránya a legalacsonyabb, 6-7 százalék.

A vasi álláskeresők 57,5 százaléka nem kapott semmilyen ellátást, álláskeresési járadékra és segélyre csaknem 1400-an voltak jogosultak, 2020-an pedig foglalkoztatás-helyettesítő támogatást (rendszeres szociális segélyt) kaptak.

A regisztrált álláskeresők 11,7 százaléka pályakezdő. Júniusban 944 fiatal szerepelt a regisztrációs rendszerben, 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A fiatalok majdnem 27 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettségű, 30 százaléka szakközépiskolát végzett. A szakmunkások részaránya eléri a 20 százalékot, 11 százalék gimnáziumi végzettségű, a diplomások aránya pedig mintegy 8 százalék.

A nyár első hónapjában megélénkült a munkaerő iránti kereslet: a foglalkoztatók júniusban 990 új álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken, negyedével többet, mint az előző hónapban. Az újonnan bejelentett állások 73 százaléka nem támogatott álláshely. A körmendi térség kivételével valamennyi kirendeltségen a nem támogatott állások voltak túlsúlyban.

A májusi munkaerő-kereslethez hasonlóan a feldolgozóipar mellett az önkormányzatok, valamint a kereskedelem kínálta a legtöbb üres állást Vas megyében. A betöltetlen munkahelyek majdnem fele Szombathely térségében van, míg a többi kirendeltségen 150-170 új munkalehetőséget ajánlottak.  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk