Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

Vége a jogellenes illetményeknek a kormányhivataloknál

Háromezer kormánytisztviselő esetében rendezték a korábbi, jogellenes illetmény-kiegészítéseket a kormányhivatalok új vezetői - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A bérezési rendszer felülvizsgálatánál kiderült, hogy a kormányhivatalok egyes jogelődszervezeteinél az illetménykiegészítések egy részét jogellenesen állapították meg, például egyes dolgozók a törvényi 10 százalékos helyett 35 százalékos illetménykiegészítést kaptak - olvasható a tárca közleményében.

Mint írták, "a kormánymegbízottak most a törvénynek megfelelő módon rendezték a helyzetet." Az intézkedés következtében mintegy háromezer ember illetménykiegészítése csökkent. Ezzel egyidejűleg azonban - a kormányhivatalok kialakításával "az integrált szerveknél dolgozó kormánytisztviselők többségének (körülbelül 20 ezer embernek) nem csökkent az illetménye, sőt 15 ezer dolgozónak 5 százalékkal - a korábbi 30 százalékról 35 százalékra - emelkedett az illetménykiegészítése - írták.

A közlemény szerint mivel a kormány kiemelt figyelmet fordít a kormánytisztviselők illetményhelyzetének kezelésére, törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amelynek értelmében 2011-ben a kormányhivatalok kormánytisztviselői esetében az előző évi teljesítmény értékelése alapján április 30-áig van lehetőség az illetményeltérítésre.

Az illetményeltérítésről a szakigazgatási szerv vezetőjének javaslatára a kormánymegbízott dönt. Folyamatban van emellett a kormánytisztviselői életpályarendszer kidolgozása, amellyel a kormányzat az egyszerűsített, de hatékony teljesítményértékelésre akar áttérni - zárul a dokumentum.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A KSH szerint nőtt a turizmusban dolgozók átlagkeresete

A KSH turizmus, vendéglátás 2018-ról szóló elemzése szerint az ágazat teljesítménye 2013 óta folyamatosan emelkedik - írja az MTI. Teljes cikk

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 20 százalékos a szakemberhiány

A KSH adatai szerint az egészségügyben 5 százalék körüli a szakemberek hiánya, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése viszont a KSH... Teljes cikk

Ennyit keresnek a diákok az élelmiszer áruházakban

Diákként idén nyáron csak az nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, aki nem akar - írja a penzcentrum.hu. Teljes cikk