Megjelent: 3 hónapja

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az elbocsátások szempontjait, ám feltűnőnek tartják, hogy csak magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég - írja a Népszava. Frissített cikkünkben a Continental cáfolata is olvasható.

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental-
images

images

A gyárvezetés nem tájékoztatta a szakszervezetet sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről – mondta el a Népszava érdeklődésére Hajdú Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet helyi titkára. Ez nem törvényi kötelezettség, mert novemberben és decemberben – az információk szerint – 25-25 munkavállalót küldenek el, ez pedig nem számít csoportos létszám leépítésnek. Nem ismerik az elbocsátások szempontjait, ám feltűnőnek tartják, hogy ismereteik szerint csak magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég. Hajdú Roland szerint a gyárban terjednek olyan hírek, ami szerint elképzelhető, hogy külföldi munkavállalók előtt nyithatja meg az utat a mostani elbocsátási hullám. Ezt támaszthatja alá, hogy jelenleg közel százötven indonéz munkás dolgozik a gyárban. 

A szakszervezeti titkár úgy látja, hogy a helyi vezetés célja, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza alkalmazottait, ezt látják igazolva a mostani elbocsátások esetében is. A külföldi munkavállalók esetében ez azzal is alátámasztható, hogy több ezer kilométerre hazájuktól érdekérvényesítési lehetőségeik nagyon korlátozottak.

A szakszervezeti vezető elmondta: a most elbocsátottak többsége részt vett azokon a vezetőkkel rendszeresített beszélgetéseken, amit a gyárban „teadélutánoknak” neveztek, és itt tájékoztatták egymást a termeléssel és a munkaszervezéssel kapcsolatos gondokról. Lehet, hogy ez hiba volt.

A gyári faliújságokra kitett tájékoztatóból értesülhettek a dolgozók, hogy elbocsátások lesznek, de erről hivatalosan bennünket nem értesítettek - hangsúlyozta Hajdú Roland szakszervezeti titkár. Az ötven elbocsátott munkavállaló között nagy számban találhatóak olyanok, akik munkaviszonya elérte, sőt meghaladta a húsz évet a makói gyárban.Sok esetben a legtapasztaltabb magyar munkavállalókat küldték el a gyárból. Olyanokat is, aki fél éve még az indonéz munkavállalók betanítását végezték a Continental makói gyárába, és akiket joggal tartanak a legkiválóbb helyi dolgozóknak. Ezt támasztja alá, hogy a betanítás után vezetői dicséretben részesültek a betanításban részt vevő, most elbocsátott dolgozók – jelentette ki a szakszervezeti titkár aki úgy tudja, hogy a kölcsönzött dolgozók közüli elbocsátottak kizárólag magyarok. 

A Continental cáfol

A Continental HR Portálhoz eljuttatott nyilatkozata szerint a Makói Gumiipari Szakszervezet titkára, Hajdú Roland nyilatkozata nyomán számtalan szándékosan valótlan állítást, kontextusból kiragadott információt tartalmaz. "Sajnálatos módon a Makói Gumiipari Szakszervezet rendszeresen támadja vállalatunkat hasonlóan rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal" - írják a nyilatkozatban. Hozzáteszik, megteszik a jogi lépéseket a szakszervezettel, jelen esetben Hajdu Roland titkárral szemben. 

Kiemelik, hogy felelős munkáltatóként arra törekszenek, hogy a külső üzleti környezet változásaira mindig a megfelelő választ adják. A 2022-ben tapasztalt növekvő megrendelésszám miatt például ebben az időszakban Makón több mint 500 fővel bővültek. Jelenleg viszont a piac romlásának és az elmaradó megrendeléseknek köszönhetően olyan lépéseket kell megtenniük, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésüket és ezzel együtt a lehető legkevésbé érintik munkavállalóikat. Ezen alapelvek mentén hozták meg döntésüket a hivatkozott létszámmódosításról, melynek kapcsán a törvényi előírásoktól pozitívan eltérve, kollektív szerződésüknek megfelelően, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújtanak távozó munkatársaiknak.

"Az általános tájékoztatást a megszokott digitális és személyes belső kommunikációs csatornáinkon tettük közzé, melyeknek valóban részei lehetnek bizonyos fizikai munkát végző csapatainknál a gyártócsarnokokban elhelyezett faliújságok, de semmiképpen sem csak erre a csatornára korlátozódott a tájékoztatás. A sajtóhírekkel ellentétben már ebben a fázisban megosztottuk a létszámcsökkentés okát (ami a már említett rendelési állomány visszaesés), továbbá a létszámváltozásban személyesen érintett munkatársainkat HR osztályunk kollégái személyesen tájékoztatják" - szögezi le a nyilatkozat. 

Tájékoztatási kötelezettségükkel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően értesítették az Üzemi Tanácsot, ahol a Makói Gumiipari Szakszervezetnek is van megválasztott képviselője. Kiemelik, hogy a Makói Gumiipari Szakszervezet képviselője, Hajdu Roland az általuk szervezett Üzemi Tanács üléseken szándékosan nem képviselteti magát, ezzel saját döntéseként kizárja a szakszervezetet a hivatalos tájékoztatási láncból.

A létszámcsökkentésben érintettek meghatározásával kapcsolatban megjegyzik, hogy a kiválasztás teljesítmény, nem pedig nemzetiségi alapon történik. A folyamat során természetesen a külföldi kollégákat is vizsgálják, így nem megfelelő munkavégzés esetén ők is lehetnek az elbocsájtottak között.

Az elbocsátások többségében kölcsönzött munkavállalókat érintenek és a törvények szerint a kölcsönzött kollégák munkaviszonya maximum 5 év lehet. Ebből adódóan az az állítás sem igaz, hogy a távozó munkatársak többségében 20 évnél régebb óta dolgoznak a cégnél - zárul a nyilatkozat. 

Jobbik: egyre többen vehetik és veszik is el a magyarok munkáját

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselői a makói autóalkatrész-gyár előtt tartottak sajtótájékoztatón az ügy kapcsán. "A több tíz éve itt dolgozó magyarok betanították az ázsiai migránsmunkásokat, és most egy faliújságról értesültek, hogy holnaptól nincs munka. Ez egy nagyon szép karácsonyi ajándék a Fidesztől" - értékelte a helyzetet Bencze János, majd hozzátette: ez a példa tökéletesen megmutatja, hogy mi vár Magyarországra, mi vár a magyarokra, ha behoznak ide 500 ezer olcsó, ázsiai vendégmunkást, és velük kell versenyezni az alacsony bérekért.

Az Alfahír tudósítása szerint a jobbikos képviselő hangsúlyozta: a magyar vidéken ez már egy általánosan jelenlévő probléma. Sok üzemben jellemző gyakorlat, hogy a határozott idejű szerződéssel rendelkező magyar dolgozókat nem foglalkoztatják tovább, helyükre pedig vendégmunkásokat vesznek fel. Ez kiemelten igaz a kisgyermekes édesanyákra vagy a cigány származású alkalmazottakra.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk

Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel: erre figyelj

A munkaviszony megszüntetésének több módja van, közülük az egyik leggyakrabban alkalmazott a közös megegyezés. Bár ez a forma rugalmasságot... Teljes cikk