kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Visszamenőleg ellenőrzik a béreket a pécsi egyetemen

Visszamenőleg ellenőrzi a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egészségügyi dolgozóinak bérét - erről állapodott meg a túlmunka elszámolása körül kialakult vita kapcsán tartott tárgyaláson az egyetem klinikai központja és a szervezet csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.

Bélteczki János, a MOSZ elnöke az MTI-vel közölte: a dolgozók nincsenek meggyőződve arról, hogy az egyetem a törvényben garantált módon számolja el a túlmunkadíjukat, s ez bizalmatlanságot szül. Ebből fakadóan akár az is előfordulhat, hogy az egészségügyi dolgozók élnek azzal a jogukkal, miszerint csak a kötelező túlmunkát vállalják, az önkéntest nem, ezzel pedig veszélybe kerülhet a szakmai ügyelet. Hozzátette: országos tendenciáról van szó.

"A tárgyalás eredményeként visszamenőleg összevetjük az egyetem, illetve a MOSZ által számfejtett béreket. A cél az eltérések kiszűrése. Amennyiben kiderül, hogy a jogszabálynak megfelelően, a dolgozók nem megkurtítva kapják a túlmunka-jövedelmüket, az jelentős lépés lesz a bizalom helyreállításában. Ezt szolgálná az új kollektív szerződés megkötése is. A bizalomvesztéshez azonban hozzájárulnak az egyetemen zajló nyomozások is" - közölte.

Bélteczki János kitért arra, hogy nehezen értelmezhető a túlmunka-elszámolásra vonatkozó jogszabály, így annak értelmezéséből is fakadhatnak eltérések. "Ha a pécsi egyetemen sikerül dűlőre jutnunk, azzal a politikai döntéshozóknak is üzenünk: együttes erővel várjuk az ágazat konszolidációját" - mondta, megjegyezve: nem kívánják mondvacsinált, illetve a gazdasági állapot által generált problémákon egymással marakodva még nehezebbé tenni a helyzetüket és a betegellátást.

Gábriel Róbert, a PTE korábbi rektora a klinikai központ kérésére március 31-én mondta fel a mintegy 6500 dolgozót érintő kollektív szerződést, amit a vállalhatatlanul magas többletköltségekkel és a dolgozók közötti egyenlőtlenségek megszüntetésével indokolt. Az átmeneti megállapodás szeptember 30-ig érvényes.

A csütörtöki tárgyaláson az egyetem képviselői arról tájékoztatták a MOSZ-t, hogy napokon belül bejelentést tesznek az új kollektív szerződéssel kapcsolatban.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek