Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Volt texasi republikánus szenátort jelöl az amerikai elnök NATO-nagykövetnek

Kay Bailey Hutchison személyében volt texasi szenátort jelölt Donald Trump amerikai elnök új NATO-nagykövetnek - írja az MTI.

A 74 esztendős Bailey Hutchison republikánus politikus, akit katonai-védelmi kérdésekben nagy tapasztalatú szakemberként tartanak számon Washingtonban.

Csaknem húsz esztendeig volt a szenátus tagja, s ezalatt a védelmi kérdésekkel foglalkozó valamennyi bizottságban dolgozott, így tagja volt például a fegyveres erők, vagy a veterán ügyek bizottságának is. Tevékenykedett az 1802-ben alapított Westpoint Katonai Akadémia igazgatósági tagjaként is, s Afganisztántól Irakig és Koszovóig, bejárta azokat a hadszíntereket is, ahol amerikai katonák teljesítenek szolgálatot. Wesley Clark nyugalmazott tábornok, a NATO és szövetségesei volt európai főparancsnoka a Politico című lapnak adott interjújában Kay Bailey Hutchison "rendkívül okos, nagy munkabírású, karizmatikus politikus". A Politico megjegyezte: Hutchison jelölése megnyugtathatja az Egyesült Államok NATO-szövetségeseit, akiket alkalmasint elbizonytalaníthattak az amerikai elnök kezdeti erős kritikai megjegyzései az észak-atlanti szövetségről. A lap ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: a kitartó texasi hírében álló politikusnő a katonai kiadások ügyeiben mindig hajlíthatatlan híve volt a kiadások növelésének, vagyis várhatóan Donald Trumphoz hasonlóan ösztönözni fogja a NATO-tagokat, hogy növeljék védelmi kiadásaikat.

Kay Bailey Hutchison jelölését a kongresszusban megelégedéssel fogadták, mind a republikánus, mind a demokrata párti törvényhozók, ugyanis hosszú szenátusi pályafutása során mindig nyitott volt a kétpárti együttműködésre. 2003-ban például a demokrata párti Dianne Feinstein szenátorral közösen hívott életre az amerikai hadsereg tengerentúli bázisainak és létesítményeinek felülvizsgálatával foglalkozó különleges bizottságot, amely bírálta a Pentagont (védelmi minisztériumot) az Európában állomásozó amerikai katonák létszámának tervezett csökkentése miatt, s egyúttal kiemelte a NATO fontosságát, s az Európai Unió potenciális gyöngeségét.

Kay Bailey Hutchison - amennyiben a szenátus megszavazza jelöltségét - várhatóan még augusztusban elfoglalja posztját Brüsszelben. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke szerint "nincs kétség" afelől, hogy ő lesz a Trump-kormányzat NATO-hoz delegált nagykövete.

MTI
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter