Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Volt texasi republikánus szenátort jelöl az amerikai elnök NATO-nagykövetnek

Kay Bailey Hutchison személyében volt texasi szenátort jelölt Donald Trump amerikai elnök új NATO-nagykövetnek - írja az MTI.

A 74 esztendős Bailey Hutchison republikánus politikus, akit katonai-védelmi kérdésekben nagy tapasztalatú szakemberként tartanak számon Washingtonban.

Csaknem húsz esztendeig volt a szenátus tagja, s ezalatt a védelmi kérdésekkel foglalkozó valamennyi bizottságban dolgozott, így tagja volt például a fegyveres erők, vagy a veterán ügyek bizottságának is. Tevékenykedett az 1802-ben alapított Westpoint Katonai Akadémia igazgatósági tagjaként is, s Afganisztántól Irakig és Koszovóig, bejárta azokat a hadszíntereket is, ahol amerikai katonák teljesítenek szolgálatot. Wesley Clark nyugalmazott tábornok, a NATO és szövetségesei volt európai főparancsnoka a Politico című lapnak adott interjújában Kay Bailey Hutchison "rendkívül okos, nagy munkabírású, karizmatikus politikus". A Politico megjegyezte: Hutchison jelölése megnyugtathatja az Egyesült Államok NATO-szövetségeseit, akiket alkalmasint elbizonytalaníthattak az amerikai elnök kezdeti erős kritikai megjegyzései az észak-atlanti szövetségről. A lap ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: a kitartó texasi hírében álló politikusnő a katonai kiadások ügyeiben mindig hajlíthatatlan híve volt a kiadások növelésének, vagyis várhatóan Donald Trumphoz hasonlóan ösztönözni fogja a NATO-tagokat, hogy növeljék védelmi kiadásaikat.

Kay Bailey Hutchison jelölését a kongresszusban megelégedéssel fogadták, mind a republikánus, mind a demokrata párti törvényhozók, ugyanis hosszú szenátusi pályafutása során mindig nyitott volt a kétpárti együttműködésre. 2003-ban például a demokrata párti Dianne Feinstein szenátorral közösen hívott életre az amerikai hadsereg tengerentúli bázisainak és létesítményeinek felülvizsgálatával foglalkozó különleges bizottságot, amely bírálta a Pentagont (védelmi minisztériumot) az Európában állomásozó amerikai katonák létszámának tervezett csökkentése miatt, s egyúttal kiemelte a NATO fontosságát, s az Európai Unió potenciális gyöngeségét.

Kay Bailey Hutchison - amennyiben a szenátus megszavazza jelöltségét - várhatóan még augusztusban elfoglalja posztját Brüsszelben. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke szerint "nincs kétség" afelől, hogy ő lesz a Trump-kormányzat NATO-hoz delegált nagykövete.

MTI
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
145 cégvezető fogott össze a fegyvertartás szigorításáért

Az Egyesült Államokban 145 cégvezető, köztük olyan ismert cégek CEO-i, mint a a Twitter, az Uber vagy a Levis, írtak levelet az amerikai szenátusnak a... Teljes cikk

Fizetésemelés miatt tüntetnek a horvát tanárok

Magasabb fizetéseket szeretnének a tanárok Horvátországban, emiatt tüntetések zajlanak Zágrábban - írja az eduline.hu a HRT horvát közszolgálati... Teljes cikk

Kevés amerikai veszi ki a szabadságát és csak rövid időre mennek

Egyre kevesebb amerikai veszi ki a szabadságát, és akik igen, azok is csak rövid időre. Ennek legfőbb oka, hogy nincs pénzük nyaralásra, és féltik... Teljes cikk