Megjelent: 4 éve

100 ezer emberen a közmunka sem segít

A kereső korú magyaroknak 5,1 százaléka regisztrált álláskereső, novemberben 62,9 ezren kérték, hogy vegyék őket nyilvántartásba, 92,8 százalékuk már nem először munkanélküli.

Az álláskeresők 28,1 százaléka - összesen 98,3 ezer ember - tartósan, vagyis több mint egy éve keresett már munkát. 2,9 százalékkal kevesebben tartoztak ebbe a csoportba, mint tavaly. Idén novemberben az álláskeresők 28,1 százaléka több mint egy éve keresett munkát.

Az összes álláskereső 12 százaléka, vagyis 42 ezer ember pályakezdő volt.

Az álláskeresők 43,3 százaléka legfeljebb általános iskolát végzett, 51,2 százaléka középfokú iskolai végzettséggel rendelkezett. A középfokú végzettséggel rendelkezők 29,5 százaléka végzett szakiskolát vagy szakközépiskolát, 46,6 százaléka szakmunkásképzőben szerzett, 4,4 százalék-a technikumi továbbá 19,5 százaléka gimnáziumi végzettséggel bírt.

Az NFSZ adatai szerint novemberben 175,6 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 33,4 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek.

Az álláskeresők közel fele (49,8 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Novemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,9 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,1 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is GyőrMoson-Sopron megye (2,2 százalék, illetve 1,5 százalék) rendelkezett, emellett megemlíthető még a 2 kedvező munkaerő-piaci mutatókkal rendelkező területek között Budapest, Vas, Pest, Komárom-Esztergom, illetve Veszprém megye is.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015. augusztus - 2015. októberi gördülő negyedévben 290,1 ezer főt tett ki, amely 6,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalék-ponttal volt kevesebb.

A foglalkoztatók összesen 75,2 ezer üres álláshelyet jelentettek be novemberben, ezek 81,0 százalékához igényeltek támogatást.

A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász- Nagykun, Szolnok és Békés megyébe koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be azállások 43,8%-át. Összességében 2015. novemberben 141,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre,
amelyből a zárónapon 75,7 ezer maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 57,3 ezer volt, ezek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

2015. novemberben a foglalkoztatók 626 embert bocsátottak el csoportos
létszámleépítés eredményeként. A legnagyobb létszámú elbocsátás a Közép-Dunántúli régiót érintette, aminek tetemes része a Komárom-Esztergom megyéhez tartozott, ahol 234 ember veszítette el az állását. Ezen kívül 100 főt meghaladó leépítés csak a fővárosban történt.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Évente nagyságrendileg 50 ezer fővel nő a munkaerőhiány

Lassan öt éve a munkaerőhiány a magyar gazdaság egyik legjellemzőbb problémája. Magyarországon egyre több állásra egyre nehezebben és drágábban... Teljes cikk

Ameddig szükséges, jól jön a vendégmunka

A képzett külföldi munkaerő kontrollált bevonása nélkül már rövidebb távon is megoldhatatlan problémát okozna számos területen a... Teljes cikk

A munkaerőhiány átalakítja a budapesti irodapiacot

A munkatársakért nagy a verseny, ezért a bérlők az egyterű vagy cellás irodák helyett a variálható funkcionalitást részesítik előnyben, és az... Teljes cikk