Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

3 millió forintos támogatást kapnak az alapellátó fogorvosok

Még ebben az évben egyszeri, hárommillió forintos támogatást kapnak a közpénzből finanszírozott, alapellátást biztosító fogorvosok - írja az Magyar Idők.

A lap úgy tudja ez összesen 7,6 milliárd forint plusz kiadást jelent, ebből nagyjából 2500 fogorvos részesül. Ezzel a döntéssel egy szintre kerül a fogorvosi támogatás, a háziorvosokéval és a tervek szerint így is marad - írják.

A támogatási összeg fele gép- és műszerbeszerzésre fordítható.

2017-től a fogorvosok is indulhatnak a betöltetlen praxisokra kiírt pályázatokon.

Jelenleg átlagosan 800 ezer forint egy praxis havi bevétele, ebből kell fedezni a fogorvosok saját fizetését és az asszisztenciáét is, ezek járulékait, a rezsiköltségeket, valamint beszerezni a betegellátáshoz szükséges anyagokat, fogyóeszközöket. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának számításai szerint a praxisok rentábilis működtetéséhez legalább havi 1,4-1,6 millió forint bevételre lenne szükség.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk ősszel sztrájkoltak a fogorvosok, a sztrájk akkori vezetője, Nagy Ákos, keszthelyi fogorvos a mostani döntésről azt nyilatkozta a lapnak: "fontos lépésnek tartják a hárommillió forintos plusztámogatást, és remélik, hogy ez csak az első lépcsője a finanszírozás rendezésének."

Magyar Idők
Follow hrportal_hu on Twitter