kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

96 ezer fővel többen kerestek állást januárban - mi áll a háttérben?

Idén januárban a nyilvántartott álláskeresők száma 648,4 ezer fő volt, ami az előző hónaphoz képest 17,4 százalékos (96,1 ezer fős) növekedést, míg az előző év azonos hónapjához képest 5,2 százalékos (35,9 ezer fős) csökkenést jelent - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal közleményéből.

images

images

A szokásos trendek szerint az álláskeresők létszáma januárban általában jelentősen megugrik, azonban a növekedés mértéke idén erősebb volt, mint 2011-ben. Újabb recessziós hullám következtében a munkáltatók több esetben éltek a létszámleépítés eszközével, de a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező dolgozóik egy részének sem tudtak további munkalehetőséget biztosítani. Ezen túl a hagyományos közfoglalkoztatási feladatok szezonalitása télen kisebb foglalkoztatást eredményezett.


Hol emelkedett leginkább az álláskeresők száma?



Decemberhez képest minden megyében emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma, a növekedés azonban a legnagyobb mértékben Észak-Alföld (24,4 százalék) és Dél-Dunántúl (20,7 százalék) munkaerőpiacát érintette. Továbbra is igen jelentős megyék közötti különbségek figyelhetők meg. Kiugróbb országos átlagot (17,4 százalék) meghaladó mértékben 9 megyében emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma. Azokban a megyékben emelkedett az álláskeresők száma intenzívebben, ahol a közfoglalkoztatás szignifikánsan volt jelen, de a programok kifutásával a közfoglalkoztatottak ismét megjelentek a kirendeltségeken. Kisebb mértékű, mindössze 5,7 százalékos volt az emelkedés Budapesten.

Az álláskeresők között a legmagasabb a 8 általános iskolát végzettek aránya (41,9 százalék), a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzetteké 30 százalék, a szakközépiskolát vagy technikumot végezetteké 14,1 százalék, a gimnáziumot végzetteké 9 százalék, a felsőfokú végzettségűeké pedig mindössze 5 százalék.


A támogatott álláshelyek domináltak



A beérkezett munkaerő-igények típusát tekintve jellegzetesek a különbségek megyénként: a hátrányos helyzetű térségekben a támogatott, míg a fejlettebb megyékben a nem támogatott álláshelyek voltak többségben. Míg Budapesten, Fejér, Zala és Komárom-Esztergom megyében tíz állásból 9 nem támogatott, addig Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Vas, Békés, Hajdú-Bihar megyében tízből 8-9 támogatott állás volt januárban - írja az MTI. Az újonnan bejelentett nem támogatott állások száma az év első hónapjában 9.700 volt, amely 2011 decemberéhez képest 1,8 százalékos emelkedés, míg az előző év azonos időszakához képest 20,6 százalékos visszaesés.

A legtöbb nem támogatott álláshelyet Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében kínálták a foglalkoztatók. A támogatott állások számában egy hónap alatt 32,5 százalékkal csökkent, mivel a hagyományos közfoglalkoztatási programok egy része az év végén befejeződött és az új programok felfutóban vannak. Januárban 15.800 új támogatott álláshelyet jelentettek be a munkaadók.


A növekedésnek csak a felét magyarázhatják szezonális okok



96 100 fővel lett több az álláskeresők száma egy hónap alatt, és e növekedésnek csak felét magyarázhatják szezonális okok - írja az InfoRádió és a Portfolio.hu elemzése. "A munkaügyi hivatal ezúttal nem tette közzé az álláskeresők számának szezonálisan kiigazított adatát, de az igazítást a Portfolio.hu által elvégezve az derült ki, hogy a csaknem 100 ezer fős emelkedésnek csak felét magyarázzák szezonális okok."


A csoportos leépítések 2009 júliusa óta nem érintettek ennyi embert



A tárgyhónapban 54 cég jelentette be az illetékes munkaügyi központokban csoportos létszám-leépítési döntését, amely több mint 3 ezer munkavállalót érintett. Ez a létszám decemberhez képest és az előző év azonos hónapjához képest is több mint másfélszeresére emelkedett. 2009 júliusa óta nem érintett ennyi embert - 3100 főt - csoportos létszámleépítés. A hivatal szerint ezen létszámleépítések 80 százalékát budapesti-, Baranya-, Komárom-Esztergom-, Pest, Hajdú-Bihar- és Veszprém megyei székhellyel/telephellyel rendelkező cégek jelentették be.

Januárban több bank is bejelentette tömeges fiókbezárásait, így az Erste, a CIB és a Raifeissen. Szintén januárban jelentették be a közszféra létszámleépítéseit, ami valamivel több, mint 4300 főt érint. A csoportos leépítések száma februárban várhatóan ugyancsak magas lesz, hiszen ebben a hónapban jelentette be 2300 fős létszámleépítését a Nokia, és zárt be a Malév, amely az Airport létszámleépítésével együtt szintén legalább 2300 főt érint - írja a Portfolio.hu.


Feleannyian kapnak ellátást, mint egy éve



Az álláskeresési támogatások folyósítása 2011 szeptembere óta megváltozott, a folyósítási idő radikálisan csökkent, 90 napra az álláskeresési járadék esetében, álláskeresési segély pedig csak nyugdíj előtt öt évvel állóknak jár. A Portfolio.hu szerint ez az oka annak, hogy egy éves távlatban az álláskeresési ellátottak száma felére csökkent: 2011 januárjában még 228 ezren kapták a fenti kettő ellátás valamelyikét, 2012 januárjában pedig összesen 111 ezren kaptak álláskeresési ellátást.

Ez azonban csak azt jelenti, hogy a szociális ellátásban részesülők száma és az ellátatlanok száma emelkedett. Januárban 337,8 ezer álláskereső volt ellátott, ebből 111 ezer fő részesült álláskeresési támogatásban, nagyobb részük, 227 ezer fő szociális ellátásra volt jogosult. 310,6 ezer álláskereső viszont ellátatlan maradt. Az előző hónaphoz képest az ellátatlanok száma 22 százalékkal emelkedett, a szociális ellátásban részesülőké 18 százalékkal, az álláskeresési támogatásban részesülőké 5,3 százalékkal.

MTI/portfolio.hu/inforadio.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk