Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

"A menekültek foglalkoztatása hasznos"

A cseh gazdaságnak nem okozna semmiféle problémát, ha Csehország akár 80 ezer bevándorlót is befogadna - derült ki a Cyrrus brókertársaság által készített elemzésből, amelyet szerdán ismertettek Prágában.

A Cyrrus elemzői szerint Csehország számára hasznos lenne, ha a kormány támogatná az "irányított bevándorlást", mert a bevándorlók fokozatosan betölthetnék az üres munkahelyeket, állásokat. Az elemzés szerint a cseh állam a bevándorlók befogadásával mintegy 90 milliárd koronát takarítana meg, amelyet máskülönben a lakosság elöregedése következményeinek megoldására kellene fordítania.

"Első lépésben a közvélemény meggyőzésére lenne szükség arról, hogy a menekültek foglalkoztatása hasznos, majd a menekülteknek lakhatási feltételeket kellene teremteni. A migránsok támogatása sokféleképpen elképzelhető: kivételt kaphatnának a minimálbér alól, adókedvezményt kaphatnának, vagy az állam támogathatná az általuk betöltött munkahelyeket" - mondta Frantisek Kronus, a brókercég vezető elemzője újságíróknak.

A Cyrrus elemzése szerint a migránsok befogadása és alkalmazása rövid távon évi mintegy 20 milliárd koronával növelheti a cseh GDP-t.

A márciusi felmérések szerint a cseh lakosság 61 százaléka úgy véli, hogy Csehországnak egyáltalán nem kellene menekülteket befogadnia. Mintegy 30 százalék szerint a menekülteket ideiglenesen kellene befogadni, míg letelepedési engedélyt csak a megkérdezett csehek három százaléka adna a migránsoknak.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter