kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

A munkahelyi megfigyelés jogszerű is lehet

Szigorú megkötésekkel korlátozhatóak a munkavállalók személyhez fűződő jogai, amennyiben a korlátozás a munkaviszony rendeletetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges, és a cél elérésével arányos, illetve a munkavállalót tájékoztatják - derül ki az Origo.hu cikkéből.

A munkaviszony rendeletetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges esetekben a cél elérésével arányos mértékben korlátozhatóak a munkavállaló személyhez fűződő jogai - mondta az Origo.hu-nak dr. Orbán Zita hangsúlyozta. A kérdést a Munka törvénykönyve szabályozza. A korlátozásról módjáról, feltételeiről és várható időtartamáról előzetesen tájékoztatni kell a munkavállalót.

Újdonság a törvényben, hogy a a munkavállaló munkahelyén kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltató gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

A szabályok közül a szakértő kiemelte, hogy a munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele, vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogait nem sérti, és a munkaviszony létesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges. Az adatkezelésről kötelező tájékoztatni is a munkavállalókat.

Alkalmassági vizsgálatokat is csak úgy lehet végezi, ha arról tájékoztatják a dolgozót, illetve itt is érvényesül a célhoz kötöttség elve. A munkavállaló magánszférája indokolatlanul nem sérthető meg, továbbá a vizsgálat nem sértheti a munkavállaló személyhez fűződő jogait sem.

A technikai eszközök segítségét kizárólag a munkaviszonnyal összefüggő magatartás ellenőrzésére lehet használni, a munkavégzés intenzitásának megfigyelésére azonban nem. Ezek felszereléséről is tájékoztatni kell a dolgozókat.

A munkavállaló magánélete nem lehet ellenőrzés tárgya, így az "érzékeny helyiségekben" (például öltöző, mosdó) technikai eszközöket, például kamerákat felszerelni nem lehet.

A fentieken túl számos garanciális követelmény betartása teszi az ellenőrzést jogszerűvé,így érdemes részletes adatvédelmi-adatkezelési belső szabályzatokat kidolgozni.

Origo.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek