Megjelent: 10 éve

A munkahelyi megfigyelés jogszerű is lehet

Szigorú megkötésekkel korlátozhatóak a munkavállalók személyhez fűződő jogai, amennyiben a korlátozás a munkaviszony rendeletetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges, és a cél elérésével arányos, illetve a munkavállalót tájékoztatják - derül ki az Origo.hu cikkéből.

A munkaviszony rendeletetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges esetekben a cél elérésével arányos mértékben korlátozhatóak a munkavállaló személyhez fűződő jogai - mondta az Origo.hu-nak dr. Orbán Zita hangsúlyozta. A kérdést a Munka törvénykönyve szabályozza. A korlátozásról módjáról, feltételeiről és várható időtartamáról előzetesen tájékoztatni kell a munkavállalót.

Újdonság a törvényben, hogy a a munkavállaló munkahelyén kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltató gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

A szabályok közül a szakértő kiemelte, hogy a munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele, vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogait nem sérti, és a munkaviszony létesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges. Az adatkezelésről kötelező tájékoztatni is a munkavállalókat.

Alkalmassági vizsgálatokat is csak úgy lehet végezi, ha arról tájékoztatják a dolgozót, illetve itt is érvényesül a célhoz kötöttség elve. A munkavállaló magánszférája indokolatlanul nem sérthető meg, továbbá a vizsgálat nem sértheti a munkavállaló személyhez fűződő jogait sem.

A technikai eszközök segítségét kizárólag a munkaviszonnyal összefüggő magatartás ellenőrzésére lehet használni, a munkavégzés intenzitásának megfigyelésére azonban nem. Ezek felszereléséről is tájékoztatni kell a dolgozókat.

A munkavállaló magánélete nem lehet ellenőrzés tárgya, így az "érzékeny helyiségekben" (például öltöző, mosdó) technikai eszközöket, például kamerákat felszerelni nem lehet.

A fentieken túl számos garanciális követelmény betartása teszi az ellenőrzést jogszerűvé,így érdemes részletes adatvédelmi-adatkezelési belső szabályzatokat kidolgozni.

Origo.hu
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek