Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 hónapja

A sztrájk ellenére a dolgozók 60 százaléka munkába állt

A VDSZ megkezdte a határozatlan idejű sztrájkot a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyárában, mivel a cég teljes mértékben elutasította a szakszervezet követelését, sőt a VDSZ korábbi ajánlatai és az utolsó pillanatig reményt adó tárgyalások helyett a teljes ellenállást választotta. A sztrájk ellenére az érintett munkatársak több mint 60 százaléka felvette a munkát - derül ki a lapunknak küldött sajtóközleményekből.

A VDSZ közleményében azt írja nem volt más lehetősége a szakszervezetnek, minthogy a dolgozók magas támogatása mellett elkezdje a sztrájkot. A cégvezetés még a sztrájk megkezdése előtti utolsó órákban is igyekezett nyomást gyakorolni a dolgozókra azzal, hogy elhíresztelték: ha sztrájk lesz, elmaradhat az év végi bónusz kifizetése is.

Szerintük a furcsa helyzetet tovább tetézi, hogy a cég egy, a dolgozóknak címzett közleményében - fittyet hányva a hatályos magyar jogszabályoknak - közölte: nem hajlandó semmiféle tárgyalásba bocsátkozni a sztrájk idején, holott a munkabeszüntetés alatt is kötelező az egyeztetés.

A Hankook közleményében azt írja megdöbbentette őket, miszerint a szakszervezet kifogásolja, hogy a vállalat a termelés fenntartása érdekében a munka felvételére ösztönzi a munkatársakat. Egy gazdálkodó szervezetnél a folyamatos termelés fenntartása a legtermészetesebb törekvés, hiszen kizárólag egy eredményesen termelő vállalat képes a munkatársai számára jövedelmet, esetleges további juttatásokat és béremelést is kigazdálkodni.

A Hankook korábban bejelentette, hogy 2019-ben átlagosan 13,6%-os béremelést adnak dolgozóiknak. Azt is írják, hogy a Hankook vezetősége felkészült a sztrájkra és eltökélt abban, hogy a sztrájk ideje alatt - mint eddig is - a törvények betartásával járjon el. Az elkövetkező időszakban a partnerek kiszolgálásában nem várható fennakadás.

Fotó:HajdúOnline
Follow hrportal_hu on Twitter