A vállalatok negyede ad rendszeresen béren kívüli juttatást
A vállalatok 25 százalékánál már működik kafeteria rendszer, amivel a munkavállalók egy adott keretösszegen belül saját igényeik szerint állíthatják össze juttatási csomagjukat derül ki egy most közzétett felmérésből.
Az Accor Services Kft. 1.635 vállalat részvételével készített felmérést a vállalaton belüli kafeteria rendszerről, amely "a munkavállalói béren kívüli juttatások szervezeten belüli menedzselésének rugalmas eszköze". A felmérés szerint a rendszert alkalmazó cégek 41,5 százaléka 2005-ben vezette be a kafeteriát, ezzel a tavalyi év lett a csúcspontja annak a folyamatnak, amely 2001-ben indult el. A számok igazolják azt a tendenciát, amely szerint a vállalatok szívesen alkalmazzák ezt a rendszert, így eredményesen növelhetik a dolgozók lojalitását. A felmérés szerint azoknál a cégeknél, ahol még nem működik a kafeteria rendszer, ott középtávon tervezik ennek a kialakítását.
Egy másik közelmúltban publikált felmérés szerint az évente legfeljebb néhány százalékkal gyarapodó keretösszeg 80 és 400 ezer forint között szóródott, részben attól függően, hogy a munkáltató kínál-e garantált juttatást a válaszhatókon kívül. Az idén életbelépett jogszabályok szerint egy munkavállalóra vonatkozóan a keret az évi 400 ezer forintot nem haladhatja meg. Az előírás betartása érdekében a munkáltatóknak valamennyi munkavállalójuk fizetésen kívüli juttatásáról nyilvántartást kell vezetni. Az év közben belépő vagy év közben kilépő munkavállalóknál az adómentes értékhatárt a munkaviszonyban töltött napokkal arányosan kell értelmezni.
MTI/Menedzsment Fórum
Kapcsolódó anyagok:
Sokféle juttatást kínálnak a cégek
Felső korlátot kaptak az adómentes juttatások
A gürizőket nem csak a pénz motiválja
Kafetéria: a csábító vállalati étlap
Népszerű az internet, mint juttatás
- 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.
Részletek
Jegyek
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Ha kiderül a foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, hogy a munkavállalónak szemüveg szükséges a képernyő előtti munkavégzéshez, akkor azt a... Teljes cikk
Közeledik az iskolakezdés, ami a családoknak akár százezer, de gyermekenként biztosan több tízezer forint nagyságú kiadás is lehet. Hogyan segíthet... Teljes cikk
A SZÉP-kártya, a 2024-es rekordévet követően, idén is a belföldi turizmus egyik legfontosabb hajtóereje: 2025 júniusában, az előző évit csaknem 27... Teljes cikk

Fata László cafeteria szakértő a Cafeteria TREND alapítója, szerkesztője, aki nem csak az adótörvények oldaláról közelíti meg a béren kívüli juttatásokat.
Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?