Megjelent: 10 hónapja

Aránytalanul keveset fizet a magyar munkásoknak az Audi

Megvizsgálta a G7.hu, hogy mennyit kap egy magyar és egy német munkás az autóipari óriásnál, illetve milyen eltérés mutatkozik a hozzáadott értékben.

A portál számításai szerint egy német munkás az általa megtermelt érték arányában jóval magasabb fizetést kap, mint magyar kollégája - miközben termelékenysége nem sokkal magasabb, a cég bevételeiből jóval nagyobb arányban részesedik. Ez alapján a magyar munkások 444 ezres fizetésükkel - igaz, hogy ez másfélszerese a magyar átlagbérnek - háromszor kevesebbet keresnek a német munkásnál, ha az általuk előállított értékből részesülnek. Regionálisan a magyar átlagbér másfélszeresét keresik, viszont ez a német kollégáknál 216 százalékkal több, mint az átlagbér. Hasonló számítás szerint idehaza 526 ezret kellene hazavinniük a munkásoknak.

A további nemzetközi eltéréseket vizsgálva látható, hogy a magyar munkások a német munkás keresetének mindössze 22 százalékát kapják kézhez, miközben termelékenységük messze nem marad el ennyivel az ingolstadti kollégákétól. A magyar munkások termelékenysége 35-45 százalékkal alacsonyabb, míg a bérek 78 százalékkal.

Azaz, a németek munkájukkal megtermelt érték 2,5-3-szorosát kapják kézhez a magyarokhoz képest. A cégcsoport hivatalos adatiból vett számok alapján a g7.hu azt írja továbbá, hogy az Audi Hungária közvetlenül gyakorlatilag semmit sem értékesít - az autókat, motorokat, egyéb alkatrészeket mind a német anyacégen keresztül adják el - az anyavállalat meg tudja tenni, hogy a profitot a Németországban realizálja.
Egy példával nézve: a cég piaci beszámolója szerint a magyar leányvállalat 48 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre - vagyis csaknem annyit, mint a Magyar Tudományos Akadémia 50 milliárdos éves költségvetése. Az arányok azért is érdekesek, mert az MTA 5400 alkalmazottjához képest az Audinál 348 ember dolgozik ezen a területen. Emellett kifizettek a német cégnek további 18,9 milliárd forintot „konszern szolgáltatásokra” - ezzel az összeggel együtt már tíz százalékkal lenne magasabb az említett hozzáadott érték.

A különböző transzferek és elszámolások nélkül ugyanis a hazai cég árbevétele a mostani 106 milliárdnak csaknem duplája, 206 milliárd forint lenne. Vagyis a munkások és a magyar állam közös érdeke lenne, hogy az Audi ne vigye külföldre a magyar munkások által megtermelt hozzáadott értéket, hisz amellett hogy az államkasszába közvetlenül több pénz folyna be, a G7 szerint - amellett hogy a munkások munkájuk gyümölcsének nagyobb részét kapják kézhez - minden egyes százalék fizetésemelés további 1,9 milliárd SZJA-bevételt is jelentene.

via G7
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter