Megjelent: 1 éve

Aránytalanul keveset fizet a magyar munkásoknak az Audi

Megvizsgálta a G7.hu, hogy mennyit kap egy magyar és egy német munkás az autóipari óriásnál, illetve milyen eltérés mutatkozik a hozzáadott értékben.

A portál számításai szerint egy német munkás az általa megtermelt érték arányában jóval magasabb fizetést kap, mint magyar kollégája - miközben termelékenysége nem sokkal magasabb, a cég bevételeiből jóval nagyobb arányban részesedik. Ez alapján a magyar munkások 444 ezres fizetésükkel - igaz, hogy ez másfélszerese a magyar átlagbérnek - háromszor kevesebbet keresnek a német munkásnál, ha az általuk előállított értékből részesülnek. Regionálisan a magyar átlagbér másfélszeresét keresik, viszont ez a német kollégáknál 216 százalékkal több, mint az átlagbér. Hasonló számítás szerint idehaza 526 ezret kellene hazavinniük a munkásoknak.

A további nemzetközi eltéréseket vizsgálva látható, hogy a magyar munkások a német munkás keresetének mindössze 22 százalékát kapják kézhez, miközben termelékenységük messze nem marad el ennyivel az ingolstadti kollégákétól. A magyar munkások termelékenysége 35-45 százalékkal alacsonyabb, míg a bérek 78 százalékkal.

Azaz, a németek munkájukkal megtermelt érték 2,5-3-szorosát kapják kézhez a magyarokhoz képest. A cégcsoport hivatalos adatiból vett számok alapján a g7.hu azt írja továbbá, hogy az Audi Hungária közvetlenül gyakorlatilag semmit sem értékesít - az autókat, motorokat, egyéb alkatrészeket mind a német anyacégen keresztül adják el - az anyavállalat meg tudja tenni, hogy a profitot a Németországban realizálja.
Egy példával nézve: a cég piaci beszámolója szerint a magyar leányvállalat 48 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre - vagyis csaknem annyit, mint a Magyar Tudományos Akadémia 50 milliárdos éves költségvetése. Az arányok azért is érdekesek, mert az MTA 5400 alkalmazottjához képest az Audinál 348 ember dolgozik ezen a területen. Emellett kifizettek a német cégnek további 18,9 milliárd forintot „konszern szolgáltatásokra” - ezzel az összeggel együtt már tíz százalékkal lenne magasabb az említett hozzáadott érték.

A különböző transzferek és elszámolások nélkül ugyanis a hazai cég árbevétele a mostani 106 milliárdnak csaknem duplája, 206 milliárd forint lenne. Vagyis a munkások és a magyar állam közös érdeke lenne, hogy az Audi ne vigye külföldre a magyar munkások által megtermelt hozzáadott értéket, hisz amellett hogy az államkasszába közvetlenül több pénz folyna be, a G7 szerint - amellett hogy a munkások munkájuk gyümölcsének nagyobb részét kapják kézhez - minden egyes százalék fizetésemelés további 1,9 milliárd SZJA-bevételt is jelentene.

via G7
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter