Megjelent: 2 hónapja

Az optimális hőmérséklet hatékony munkavégzéshez

Mind arra törekszünk, hogy a munkával töltött idő a lehető leghatékonyabb legyen. Munkahelyünkön uralkodó hőmérséklet teljesítményünkben kardinális szerepet játszhat.

Miért fontos az optimális hőmérséklet munkához is?

Az optimális munkahelyi hőmérséklet mindenkinek mást jelent, talán ezért is övezi annyi konfliktus a témát. Vannak kollégák, akik még nyárra is bekészítik a pulóvert az irodába, míg mások nem tudják elég alacsonyra kapcsolni a klímát. Az állandó “hőmérsékletcsata” okozta időveszteségen túl a hőmérséklet a teljesítményre és az egészségre is kihat.

Hány fokon legyen a hőszabályzó, és miért?

E kérdés megválaszolására számtalan kutatást végeztek, ahol arra jutottak, hogy egy magasabb - 25 fok körüli - hőmérsékletű szobában a kreatív tevékenységeket hatékonyabban végezzük, míg az egyhangú, repetitív, éberséget igénylő feladatok eredményességére az alacsonyabb, 20°C-os környezet van kedvezőbb hatással.

Mindent összevetve az a javaslat, hogy az iroda hőszabályzóját mindig igyekezzünk a kinti hőfokhoz igazítani, hogy testünknek legyen lehetősége igazodni a hőváltozáshoz. Ez azt jelenti, hogy például nyáron a klimatizált helyiség ne legyen 10 fokkal hidegebb, mint az utcán. Persze ez télen is igaz, a tomboló irodai hőségből a hideg utcára lépve fokozottan kitesszük magunkat egy potenciális meghűlésnek.

Kompromisszumos megoldások: fázósok vs akiknek mindig meleg van

Nehéz igazságot tenni a folyton fázós munkavállalók és azok között, akiknek még 20 fok alatt is melege van, de van egy pár praktika, melyek alkalmazásával mindenki közelebb kerülhet a vágyott állapothoz. Amennyiben lehetőségünk van, rendezzük át az irodát oly módon, hogy a fázásra hajlamosak a fűtőtestekhez közelebb kapjanak helyet, míg a könnyen kimelegedők távolabb, vagy esetleg a nyílászárók közelébe.

Bár sok helyen meg van szabva a munkahelyi viselet, a melegebb időjárást kedvelőknek a hűvös időkben jól jöhet a réteges ruházkodás, például egy vastagabb harisnya a hölgyek számára, vagy egy thermo atléta az uraknak. Ezen túl egy meleg tea átmelengeti a testet és a lelket is, egy hűsítő limonádé pedig a felfrissülésben segít.

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek