kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Csökkent a munkanélküliek száma Zala és Vas megyében is

Több mint félezerrel csökkent februárban a regisztrált álláskeresők száma Zala megyében; a hónap végén mintegy 19.600 munkanélkülit tartottak nyilván. Javult a helyzet Vas megyében is: a hónap végén 11.462 munkanélkülit tartottak nyilván, 207-tel kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

images

Zala megyében január óta 15 százalékról 14,6 százalékra mérséklődött a munkanélküliek aránya. A csökkenő tendencia valamennyi kirendeltségre jellemző; a legalacsonyabb, 12 százalékos a munkanélküliség Zalaegerszeg és Lenti térségében, míg a legmagasabb, átlagosan 20 százalék körüli Zalaszentgrót és Letenye környékén.

Az MTI információ szerint részben az élénkülő közfoglalkoztatásnak köszönhetően csökken munkanélküliség, de az is kedvezően befolyásolta a munkaerő-piaci helyeztet, hogy a cégek az elmúlt évekhez képet kevesebb alkalmazottat bocsájtanak el.

Az álláskeresők 6,4 százaléka pályakezdő. Február végén 1.255 pályakezdőt tartottak nyilván, 16 fővel kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A fiatal álláskeresők legnagyobb része általános iskolát végzett, arányuk meghaladja a 30 százalékot, míg a középiskolát végzettek 22,5 százaléka, a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők 19 százaléka nem tud elhelyezkedni. A pályakezdő álláskeresők 10,4 százaléka diplomás, a gimnáziumot végzettek aránya pedig tíz százalék alatt van.

A regisztrált munkanélküliek közel 30 százaléka, mintegy 5.360 fő már több mint egy éve nem dolgozott. A zalai álláskeresők 64 százaléka, 12.540 fő részesül ellátásban, közülük 5.100 fő rendszeres szociális segélyt, rendelkezésre állási támogatást, vagy bérpótló támogatást kapott.

Február végén összesen 2.748 üres álláshely volt a megyében. A legnagyobb létszámban a két megyei jogú város kirendeltségen kerestek munkavállalókat; Nagykanizsa környékén 1.100 fő, Zalaegerszeg térségében pedig 766 fő számára ajánlottak munkát.

A munkáltatók 1.728 új állást jelentettek be februárban; ennek 26 százaléka az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás, közel 20 százaléka pedig a feldolgozóipar területét érintette. A munkalehetőségek közel fele segéd- és betanított munka, míg 37 százaléka szakmunkára, 15 százaléka pedig szellemi, nagyrészt irodai adminisztrátor munkára irányult. Legnagyobb létszámban gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, lakatos, hegesztő, forgácsoló, kárpitos, villamossági szerelő, tehergépkocsi vezető munkakör betöltésére várták az álláskeresőket.

Tíz százalék alá csökkent a munkanélküliség Vas megyében

A munkanélküliség az elmúlt év azonos időszakában még meghaladta a 12 százalékot Vas megyében, és még idén január végén is 10 százalék fölött volt. Az idén februárban átlagosan 9,9 százalék a nyilvántartott álláskeresők aránya. A legalacsonyabb, 8 százalékos a munkanélküliség Szombathely környékén, míg Vasvár térségében eléri a 18 százalékot. A megye többi kirendeltségének körzetében - Celldömölk, Körmend, Kőszeg, Sárvár - az gazdaságilag aktív népesség 10 százaléka nyilvántartott álláskereső.

A munkanélküliek 7 százaléka pályakezdő. A február végén nyilvántartott közel 800 pályakezdő fele szakközépiskolát vagy általános iskolát végzett, 12 százaléka diplomás, 12 százaléka pedig gimnáziumi érettségivel rendelkezik. A munkanélküliek 64 százaléka, 7329 ember részesül ellátásban. Az álláskeresők 26 százaléka, mintegy 3 ezer ember több mint egy éve nem tudott elhelyezkedni.

Február végén összesen 2120 üres álláshely volt a megyében. Az új munkahelyek száma az előző év azonos időszakához képest 370 munkahellyel bővült. A munkáltatók idén februárban 1250 új álláshelyet jelentettek be, ebből 500-nál többet a szombathelyi kirendeltségen.

Az üres állások felét az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás, a feldolgozóipar területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek, de kisebb arányban a mezőgazdaság, a kereskedelem, a szálláshely, vendéglátás, és az építőipar területén is tudnak munkavállalókat alkalmazni.

Az új munkahelyek közel fele segéd- és betanított munkát, 37 százaléka szakmunkát jelent, míg 16 százaléka szellemi munkára irányul. A munkáltatók nagyrészt erdész, segéderdész, forgácsoló, hegesztő, kárpitos, gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, felszolgáló, lakatos mechanikai műszerész munkakört ajánlottak. Szellemi munkakörökben bérelszámolót és társadalombiztosítási ügyintézőt kerestek, felsőfokú végzettséggel pedig gépészmérnökök részére érkezett állásajánlat.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Stagnáló munkaerő-felvétel? - Erre számíthatunk idén a munkaerőpiacon

Bár a hiányszakmákban nem kérdés, hogy továbbra is keresik a cégek a munkaerőt, más területeken ez nem ilyen egyértelmű. Egyesek szerint... Teljes cikk

"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk