Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Duális képzés: adókedvezmény béren kívüli juttatásokra is

Havi mintegy 31 ezer forint megtakarítást jelenthet a cégeknek a minimálbér erejéig adómentesen juttatható díjazás a duális képzés elméleti szakaszára - hívta fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég hétfői közleményében.

A tájékoztatás szerint a júniusi törvénymódosítás sajátossága, hogy a jogalkotó 2015. szeptember 1-ig visszamenőleg is kiterjesztette az adómentességet, így alkalmazható az azóta keletkezett adókötelezettségekre is.

Ez nem kötelező, csak alkalmazható, vagyis ha egy ilyen képzésben részt vevő hallgatót foglalkoztató vállalkozás felvállalja a visszamenőleges módosítás adminisztratív terheit (önellenőrzés mind a vállalkozás, mind a hallgató 2015-ös adója tekintetében), akkor az abban az időszakban kifizetett adók és járulékok visszaigényelhetőek - jelezte Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere a közlemény szerint.

További módosítás, hogy a munkahely által adott béren kívüli juttatások erre az időszakra is kedvezményes adózással adhatóak (ilyenek az üdülési csekk, munkahelyi étkeztetés, Erzsébet-utalvány).

Mitrik Kornélia elmondta a tájékoztatásban: a vállalatok szempontjából a bérszámfejtési területnek ügyelnie kell arra, hogy a hallgatókat még időben áthelyezzék az adómentes kategóriába.

A 2016-2017-es tanévre 24 felsőoktatási intézmény összesen mintegy 2600 duális képzési helyet hirdetett meg. A duális képzések keretében 46 különféle szak közül választhatnak a jelentkezők, akik több mint 500 vállalatnál vagy egyéb szervezetnél teljesíthetik a gyakorlati idejüket - áll a közleményben.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter