Megjelent: 3 hónapja

Egymillió forint lehet az átlagfizetés pár éven belül

Ha nem is nőnek olyan ütemben a fizetések jövőre és az azt követő években, mint idén, a munkaerőhiány miatt a 7-9 százalékos bérdinamika középtávon is fennmaradhat, amivel az évtized végére átlépheti az egymilliós határt a bruttó átlagkereset Magyarországon.

images

images

Bizonyos szektorokban ma már hazánkban is akár egymillió körüli bruttót is megkereshetnek a munkavállalók, ami már a nemcsak a pénzügyi szférában jellemző. Legutóbb az orvosok kaptak igen jelentős fizetésemelést, az ő keresetük pár év után átlépi ezt a határt, de mérnökök és az informatikusok is hazavihetnek nettóban 600-700 ezer forintot. Sőt, a fizikai dolgozók esetében is találni hasonlóra példát, sokszor szinte lehetetlen ennél kevesebbért találni szakmunkást.

A magyar bérfelzárkózás 2017 óta igazán látványos, azóta 8,7 százalék volt a legalacsonyabb növekedési ütem, és nemegyszer volt 10 százalék fölött, idén pedig egészen 15-16 százalékig gyorsult.

Kőkemény bérverseny van a régióban Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint: a teljes kelet-közép-európai térségben évek óta intenzív bérfelzárkózás zajlik, ami időben is nagyjából egybeesik. 2017-ben, döntően a munkaerőhiány és az agyelszívás egyszerre robbantotta be a bérdinamikát Észtországtól Romániáig, ami szerinte annak is köszönhető, hogy ezen országok nemcsak egymással, hanem a nyugat-európaiakkal is versenyben vannak. Ez igaz bizonyos ágazatokra is, ahol a cégeknek számításba kell venniük azt is, hogy milyen fizetések vannak mondjuk Németországban vagy Franciaországban - írja a VG. 

Szerinte ebben a küzdelemben Magyarország sem maradhat le, reálisnak nevezte, hogy középtávon is fennmaradjon a 7-9 százalékos növekedési ütem a kereseteknél. Az elemző szerint a hazai bérdinamikának a pedagógusok régóta várt fizetésemelése adhat újabb lendületet a közeljövőben, ami összesen 160-170 ezer főt fog érinteni.

Ha jövőre és az azt követő években ekkora növekedés nem is valószínű, de egy jóval kisebb, 7-9 százalék körüli dinamika fennmaradhat. Ezzel számításaink szerint 2030 környékén érné el az egymillió forintos álomhatárt a bruttó átlagkereset Magyarországon. Ezen a tényen az sem változtat, hogy ennek várhatóan jóval kisebb lesz a vásárlóereje, mint manapság.
Az Aldi boltvezetői már idén év eleje óta bruttó 1 millió forint felett keresnek.

Fotó: unsplash.com

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek