Megjelent: 1 éve

Egyre nő a fizikai munka elismertsége

Már nem feltétlenül a szellemi munka jelent automatikusan magasabb fizetést és elismertséget - derül ki a Profession.hu felméréséből.

images

images

Tízből három válaszadó szerint szakmunkával többet lehet keresni átlagosan, mint egy irodai pozícióban, négytizedük pedig nem lát érdemi különbséget az általa tapasztalt keresetekben. Ugyan elismertségét tekintve még mindig a szellemi munka vezet, de csak 15 százalék gondolja úgy, hogy a fizikai munkásokat jobban megbecsülné a társadalom - olvasható a Délmagyarban.

A felmérés szerint a kedvezőbb megítélés annak is köszönhető, hogy a vállalatok 2017-ben és 2018-ban is kiemelt figyelmet szenteltek a fizikai munkásaik megtartására. Egy 2011-es felmérés szerint akkor még csak a cégek 24 százaléka tette ezt meg. Azóta viszont nagyot változott a világ. 2017-ben a vállalatok 39 százaléka egy alkalommal, 23 százalékuk két alkalommal is emelte fizikai munkásaik fizetését. Idén eddig minden második cég legalább egy alkalommal növelte a fizetést - 14 százalékuk pedig már kétszer is.

A lap szerint a tendencia kimutatható például Csongrád megyében is, ahol a például a Pick Szeged Zrt.-nek is folyamatos és jelentős kihívás a fluktuáció, így a fizikai dolgozóik megtartása érdekében egy éven belül kétszer is bért emeltek.

De vissza a felméréshez: az adatok szerint a fizikai munkások 90 százaléka nem csak munkahelyet, hanem pályát is módosítana. Ám egy szakmai asszisztens, adminisztrátor, dokumentumkezelő vagy személyi asszisztens átlagosan 19 százalékkal kap kevesebb nettó bért, mint egy szakmunkás.

delmagyar.hu
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter