Megjelent: 3 éve

Egyre többen mennének magániskolába

Az alternatív iskolák hatalmas túljelentkezéssel néznek szembe, mivel elsősöket nem lehet felvételiztetni, ezért a szülők versengenek a bejutásért: motivációs levelet írnak, családi programokon vesznek részt - írja a Vasárnapi Hírek.

images

images

„Immár a második évet töltöm azzal, hogy próbálok megfelelő általános iskolát találni a lányomnak. Az állami iskolától tartok, pedig nincsenek nagy igényeim" - mondta egy anyuka a lapnak.

Azt is elmondta, hogy úgy érzi az alternatív iskolák túl sokat várnak a szülőktől. Sorra nyílnak a magániskolák, de így is hatalmas a túljelentkezés. Az iskolák inkább a családokból próbálnak választani, mert felvételiztetni nem lehet az első osztályba készülőket.

„Megszámlálhatatlanul sok nyílt napon voltunk. Azt mondják, ezek mindegyikén ajánlatos megjelenni, mert ha kihagyunk egyet, hátrébb kerülünk a sorban... Rengeteg időt és energiát fordítunk erre, és sokszor úgy érzem, azt várják tőlünk: életünket és vérünket adjuk az iskoláért” - meséli egy anyuka a lapnak.

Egy másik anyuka azt mondja őt nyomasztja, hogy motivációs levelet kell írnia, nagy felelősségnek érzi, hogy ezen múlik a gyermeke jövője.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke szerint a felvételi eljárásnak egyszerűnek, világosnak, áttekinthetőnek és jogszerűnek kell lennie. Szerinte ideális esetben a szülőknek kellene szelektálni nem az iskoláknak. "Minden családtól kérünk a gyerekhez egy használati útmutatót, amiben azt is szeretnénk látni, hogy ők mit várnak tőlünk, mit szeretnének. És mi ez alapján meg tudjuk mondani, hogy ezt meg tudjuk csinálni vagy nem” - nyilatkozta.

Vasárnapi Hírek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbították a diákhitel igénylésének határidejét

A nagy érdeklődésre és a beiratkozási időszak elhúzódására való tekintettel a Diákhitel Központ meghosszabbítja a szabad felhasználású... Teljes cikk

A PDSZ is csatlakozik a színművészetisek sztrájkjához

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is sztrájkba lép, ha a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak tárgyalása nem jár sikerrel. Teljes cikk

Indul az új ösztöndíjrendszer a szakképzésben

A technikumban tanulók ösztöndíjának havi összege több mint 435 millió forint. Teljes cikk