Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 hónapja

Elemzők: aki elveszti az állását, az láthatóan talál másikat

Ellenállónak bizonyult a magyar munkaerőpiac a járvány második hullámában, a következő időszak foglalkoztatottsági adatai azonban nagyban függnek attól, meddig tartanak a korlátozások - kommentálták a KSH legfrissebb adatait az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 500 ezer volt tavaly decemberben, 4 ezerrel több mint az előző hónapban és 14 ezerrel kevesebb mint egy évvel azelőtt. A múlt év decemberében a munkanélküliek száma 200 ezer volt, a 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb volt a novemberinél.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint ellenálló volt a magyar munkaerőpiac a koronavírus-járvány második hulláma idején a tavaly évi közepén elért állapottal összevetve, az elsődleges munkaerőpiacon elérte a válság előtti szintet a foglalkoztatottság.

Tavaly a negyedik negyedévében vegyes a kép szektoriális bontásban. A mezőgazdaságban 2000-rel, a feldolgozóiparban 41 000-rel, a közszolgáltatások területén 3000-rel csökkent, míg az építőiparban 9000-rel, a piaci szolgáltatások területén pedig 10 000-rel nőtt a létszám, annak ellenére, hogy általánosságban a szolgáltató szektor jelentős részét érintik leginkább a korlátozások.

A járvány második hullámhoz kapcsolódóan újabb leépítési hullám elsősorban a turizmus-vendéglátás területén látszik, viszont aki elveszti az állását, az láthatóan talál másikat, ha nem is feltétlenül az eredeti iparágában- véli Horváth András.

A kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a bértámogatások, az átmeneti adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium mind érdemben hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez és ahhoz, hogy a mostani munkaerőpiaci válság jelentősen kisebb amplitúdójú, mint az egy évtizeddel korábbi, amikor elérte a 700 ezret a munkanélküliek száma.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője hozzátette: decemberben is inkább a kedvező folyamatok érvényesültek a munkaerőpiacon, a munkanélküliségi ráta bár kissé nőtt, továbbra is alacsony.

Szerinte a korlátozások feloldásának üteme határozza meg a következő időszak foglalkoztatási adatait: a korlátozásokat elszenvedő ágazatokban (például vendéglátás) a munkáltatók tartalékai kimerültek, így ha a korlátozások fennmaradnak akkor elbocsátások várhatók.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már csak lassú növekedés jöhet a foglalkoztatottságban

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint feszes marad a munkaerőpiac. Teljes cikk

Európai minimálbért és igazságosabb szja-rendszert ígér az ellenzék

Az szja-rendszer átalakítása, az európai minimálbér bevezetése, a vállalkozók esélyegyenlőségének megteremtése és a korrupció visszaszorítása... Teljes cikk

Az elmúlt harminc évben csak egyetlen hónapban volt kevesebb álláskereső a mostaninál

Csak 2019 decemberében volt kevesebb regisztrált álláskereső Magyarországon a mostaninál. Teljes cikk