Megjelent: 2 éve

Emmi: minden vállalkozás találhat partnert a felsőoktatásban

A vállalkozások az ország minden régiójában találhatnak felsőoktatási partnerintézményt, a piaci szereplők és a kutatás-fejlesztés kapcsolatát a felsőoktatásban is erősíteni kell - mondta Szabó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője a Portfolio Járműipar 2017 konferencián.

A gazdasági hírportál rendezvényén az Emmi felsőoktatás- és kutatásstratégiai főosztályának vezetője közölte: a kormány hosszú távú szakpolitikai koncepciója szerint piacosítani kell a képzéseket, ezért erősíteni kívánják többek között a vállalkozói ismeretek oktatását, fejlesztik a kutatói infrastruktúrát, megkönnyítik a gyakorlati tapasztalattal rendelkezők bekapcsolódását a posztgraduális képzésekbe és támogatják az innovációközpontú kutatás-fejlesztést.

Hozzátette, hogy a kormány a járműgyártásban kulcsszereplőnek tekinti a nagyobb vállalatokat, a kis- és középvállalkozásokat pedig abban kívánja segíteni, hogy beszállítóként minél előnyösebb helyzetbe kerüljenek.

A portfolio.hu konferenciáján Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatásnak a gyorsan elavuló tudás problémájára megoldást kell találnia, hiszen a cégek emiatt cserélik le a frissen végzett szakembereket néhány év elteltével újabbakra.

Kedvező lehet ugyanakkor a munkaerőpiac számára, hogy az automatizálás várhatóan még évekig annyira költséges lesz, hogy jobban megéri szakképzetlen dolgozókat alkalmazni a feldolgozóiparban - tette hozzá.

Romhányi Balázs szerint Magyarországon a szakképzettek hiánya nem mennyiségi, hanem strukturális problémát jelent, hiszen csak bizonyos szakemberek hiányoznak a munkaerőpiacról, más területeken viszont továbbra is túlkínálat van.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyarországi járműgyártásban a hozzáadott érték több mint 90 százalékát a cégek kevesebb mint ötöde állítja elő, a nagyobbak között pedig nincsenek magyar vállalatok: az ügyvezető szerint a piacméret, az értékesítés lehetősége a gyártásba fektethető összeget is behatárolja, ez pedig korlátozza a termelékenységet.

Fotó: portfolio.hu


MTI
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter