kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Érdemes informatikai képzéseket választani a felsőoktatási jelentkezések során

Egyre növekszik az érdeklődés a felsőoktatási informatikai képzések iránt, és a kormány továbbra is arra biztatja a fiatalokat, válasszák minél többen az ilyen típusú képzéseket - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Az államtitkár kifejtette: arra buzdítanak, hogy a felsőoktatási tájékoztató böngészése közben mindenki fordítson kiemelt figyelmet arra az összesen 20 felsőoktatási intézményre, ahol informatikát lehet tanulni.

Az ország minden táján van lehetőség: Budapest, Sopron, Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Pécs, Dunaújváros, Veszprém, Baja, Kecskemét, Szeged, Gödöllő, Eger, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza intézményei is kínálnak ilyen képzést - mondta, emlékeztetve: a felvételi jelentkezési határidő február 15-e.

Schanda Tamás rámutatott: Mivel az informatika a leggyorsabban fejlődő ágazat, az ilyen irányú képzések biztos megélhetést nyújthatnak a későbbiekben a fiataloknak - hangsúlyozta. Kiemelte: a hazai GDP több mint ötödét közvetve a digitális gazdaság állítja elő.

Az informatika és az IKT iparág (azaz a információs és kommunikációs technológiák) szerepe és súlya folyamatosan növekszik a magyar és a nemzetközi gazdaságban, így az informatikus szakemberek is egyre keresettebbek a munkaerőpiacon.

Felidézte: a kormány azért fogadta el 2016-ban a Digitális Oktatási Stratégiát (DOS), hogy az oktatási, nevelési rendszerben való szemléletváltással Magyarország alkalmazkodjon a digitalizáció kihívásaihoz.

Azt szeretnék, hogy senki ne hagyja el az oktatás és a képzés rendszerét a megfelelő digitális kompetenciák nélkül. A DOS az oktatási rendszer egészét célozza meg, kezdve a közneveléstől, a szakképzésen és felsőoktatáson át egészen az felnőttkori tanulásig - ismertette.

Schanda Tamás kitért arra: A Programozd a jövőd! projektet is azért indították el 2016-ban, hogy egyre több fiatal válasszon informatikai képzést a felsőoktatásban, illetve, hogy akik már ilyen területen tanulnak, további, a piaci körülményeket, lehetőségeket minél jobban bemutató programokon is részt vehessenek.

A program keretében például pályaválasztás előtt álló általános és középiskolás diákoknak tartanak pályaorientációs, motivációs előadásokat IT-cégek informatikusai, vagy a területtel foglalkozó más szakemberek. Eddig több mint 200 előadás valósult meg, és ezek több mint 12 ezer diákot értek el.

Schanda Tamás kifejtette: az erőfeszítések eredménye a felvételi statisztikákon is látszik, 2019-ben a felsőoktatásba jelentkező mintegy 126 ezer diák több mint 10 százaléka, csaknem 14 ezer fiatal jelentkezett valamilyen informatikai szakra. Közülük mintegy 7600-an felvételt is nyertek. 2018-hoz képest tavaly mintegy 6 százalékkal, 2016-hoz képest pedig több mint 30 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik informatikai területen folytatják a felsőoktatási tanulmányaikat - közölte az államtitkár.

Azért, hogy az informatika világát minél érdekesebben és szemléletesebben lehessen bemutatni, úgynevezett digitális élményközpontok elindítását is ösztönözik.

Győrben már meg is nyílt a MobillTy, az első ilyen létesítmény, és további három élményközpont megnyitását is tervezik: Budapesten, Debrecenben és Zalaegerszegen.

Kérdésre a parlamenti államtitkár elmondta: idén 41 kiemelt szakon csökkentették 400 pontra a ponthatárokat, a legjelentősebb a jogászképzésnél volt a mérséklés, ahol 440 pontról 350-re vették vissza a bekerülési küszöböt. Nemzetközi gazdálkodás szakon 420-ról 400-ra, nemzetközi tanulmányok szakon 455-ről 400-ra csökken a bekerülési ponthatár.

Az a cél, hogy azok is bejuthassanak a felsőoktatásba államilag támogatott képzésekre, akik nem rendelkeznek jelentős többletpontszámmal, de a középfokú tanulmányaikat kitűnően zárták - jelezte Schanda Tamás.

MTI
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden magyar érettségi azonos értékű

Minden Magyarországon megszerzett érettségi bizonyítvány azonos értékű, függetlenül attól, hogy gimnáziumban vagy technikumban szerzi meg a... Teljes cikk

A budapesti hallgatók már csak egy hétig jelentkezhetnek az ingyenes egyetemi programra

A budapesti hallgatók már csak egy hétig jelentkezhetnek, a vidékiek április közepéig pályázhatnak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kollégiumi... Teljes cikk

Mégis van remény Erasmus+ ügyben

A beadási határidő meghosszabbítása lehetőséget teremthet arra, hogy egyetemeink benyújtsák a pályázataikat az Erasmus+ programra - mondta a... Teljes cikk