Megjelent: 7 hónapja

Fontos határidő közeleg a lakáscélú támogatást igénybe vevőknek

Ez a teendő, ha a munkáltató lakás építéséhez, építtetéséhez adott támogatást munkatársainak.

Ha egy munkáltató 2018-ban adott lakás vásárláshoz vagy lakáshitel törlesztéshez támogatást a munkatársainak, akkor az erre vonatkozó szabályok szerint 2019. április 15-ig (munkáltató saját döntése alapján legkésőbb május 31-ig) kellett összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt. Ha azonban ez a 2018-as támogatás lakás építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez, korszerűsítéséhez és akadálymentesítéséhez kapcsolódott, akkor az ehhez kapcsolódó nyilatkozatokat, igazolásokat legkésőbb a folyósítás évét követő második év május 31-éig - tehát 2020. május 31-ig - kell összegyűjtenie a munkáltatónak. A munkatársaknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a juttató cégnek, ha közben esetleg már megszűnt a munkaviszonyuk.

Amennyiben egy munkáltató kiszervezte egy hitelintézetnek az adómentesség több kritériumának ellenőrzését, úgy a cég majd ezekről egy hitelintézeti igazolást kap. Ha önállóan végezte ezt a feladatot a munkaadó, akkor nála kell, hogy meglegyen minden adómentességi feltétel megfelelő dokumentációja, igazolása. Bár a juttatáshoz kapcsolódó dokumentáció utólag is szabályosan begyűjthető a fenti határidőig, de Fata László juttatási szakértő szerint aki biztosra ment, már az utalás előtt elkezdte vizsgálni a támogatást. Így kisebb az esélye, hogy idén kell szembesülnie a 2018-ban adott - adómentesnek hitt - juttatások adókötelezettségével.

Természetesen egy építkezés támogatása esetén ritkán állhatott minden dokumentáció rendelkezésre a támogatás folyósítása előtt. Így célszerű a május végéig hátralévő időben áttekinteni a teljes dokumentációt.
Fájó lehet ugyanis a munkáltatónak és a munkavállalónak is, ha a 2018-as juttatásról 2020 tavaszán derül ki, hogy mégis adózni kell utána.
Ha a kapott összeg egy része vagy egésze nem felel meg az adómentesség feltételeinek, akkor bizony ezen összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell jövedelemként adózni - emlékeztet Fata László.

Mit kell tenni a begyűjtött dokumentumokkal, igazolásokkal?
Ha minden dokumentumunk megfelelően beérkezett és ezek alapján adómentes a 2018-as támogatás, akkor csak annyi a cégek dolga, hogy lefűzzék és megőrizzék ezeket.
Külön "adóbevallást", bejelentést ilyenkor nem kell erről készíteni a NAV felé. A szükséges adatszolgáltatást korábbi lakáscélú támogatásról pedig megfelelő folyósítás esetén a juttatást indító céges bankok már elvégezték 2019. január 31-ig.

Amennyiben május 31-ig az adómentesnek szánt építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez, korszerűsítéséhez és akadálymentesítéséhez kapcsolódó lakáscélú támogatásról vagy ennek egy részéről a beérkezett vagy éppen a hiányzó dokumentumok alapján kiderül, hogy nem felelnek meg az erre vonatkozó rendeletnek, akkor jelentkezik majd az adófizetési kötelezettség.
A nem adómentes összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell május hónapra vonatkozóan június elején jövedelemként bevallani és megfizetni az adót.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A SZÉP kártyások már készülnek a nyári szezonra

A tavaszi - járványhelyzet okozta - visszaesést követően ismét kezd magára találni a hazai turizmus és vendéglátás, ezt mutatják az OTP SZÉP... Teljes cikk

Itt vannak a SZÉP-kártyára vonatkozó új szabályok!

Az április 21-i Magyar Közlönyben számos olyan szabály jelent meg, ami újraírta a SZÉP-kártya felhasználásával kapcsolatos tudnivalókat. Fata... Teljes cikk

Cafetéria 2020: Mindent visz a SZÉP-kártya és a pénzkifizetés

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafetéria-elemek zömét, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetben lévő... Teljes cikk