Megjelent: 2 hónapja

Fontos határidő közeleg a lakáscélú támogatást igénybe vevőknek

Ez a teendő, ha a munkáltató lakás építéséhez, építtetéséhez adott támogatást munkatársainak.

Ha egy munkáltató 2018-ban adott lakás vásárláshoz vagy lakáshitel törlesztéshez támogatást a munkatársainak, akkor az erre vonatkozó szabályok szerint 2019. április 15-ig (munkáltató saját döntése alapján legkésőbb május 31-ig) kellett összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt. Ha azonban ez a 2018-as támogatás lakás építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez, korszerűsítéséhez és akadálymentesítéséhez kapcsolódott, akkor az ehhez kapcsolódó nyilatkozatokat, igazolásokat legkésőbb a folyósítás évét követő második év május 31-éig - tehát 2020. május 31-ig - kell összegyűjtenie a munkáltatónak. A munkatársaknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a juttató cégnek, ha közben esetleg már megszűnt a munkaviszonyuk.

Amennyiben egy munkáltató kiszervezte egy hitelintézetnek az adómentesség több kritériumának ellenőrzését, úgy a cég majd ezekről egy hitelintézeti igazolást kap. Ha önállóan végezte ezt a feladatot a munkaadó, akkor nála kell, hogy meglegyen minden adómentességi feltétel megfelelő dokumentációja, igazolása. Bár a juttatáshoz kapcsolódó dokumentáció utólag is szabályosan begyűjthető a fenti határidőig, de Fata László juttatási szakértő szerint aki biztosra ment, már az utalás előtt elkezdte vizsgálni a támogatást. Így kisebb az esélye, hogy idén kell szembesülnie a 2018-ban adott - adómentesnek hitt - juttatások adókötelezettségével.

Természetesen egy építkezés támogatása esetén ritkán állhatott minden dokumentáció rendelkezésre a támogatás folyósítása előtt. Így célszerű a május végéig hátralévő időben áttekinteni a teljes dokumentációt.
Fájó lehet ugyanis a munkáltatónak és a munkavállalónak is, ha a 2018-as juttatásról 2020 tavaszán derül ki, hogy mégis adózni kell utána.
Ha a kapott összeg egy része vagy egésze nem felel meg az adómentesség feltételeinek, akkor bizony ezen összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell jövedelemként adózni - emlékeztet Fata László.

Mit kell tenni a begyűjtött dokumentumokkal, igazolásokkal?
Ha minden dokumentumunk megfelelően beérkezett és ezek alapján adómentes a 2018-as támogatás, akkor csak annyi a cégek dolga, hogy lefűzzék és megőrizzék ezeket.
Külön "adóbevallást", bejelentést ilyenkor nem kell erről készíteni a NAV felé. A szükséges adatszolgáltatást korábbi lakáscélú támogatásról pedig megfelelő folyósítás esetén a juttatást indító céges bankok már elvégezték 2019. január 31-ig.

Amennyiben május 31-ig az adómentesnek szánt építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez, korszerűsítéséhez és akadálymentesítéséhez kapcsolódó lakáscélú támogatásról vagy ennek egy részéről a beérkezett vagy éppen a hiányzó dokumentumok alapján kiderül, hogy nem felelnek meg az erre vonatkozó rendeletnek, akkor jelentkezik majd az adófizetési kötelezettség.
A nem adómentes összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell május hónapra vonatkozóan június elején jövedelemként bevallani és megfizetni az adót.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter