Megjelent: 10 hónapja

Fontos határidő közeleg a lakáscélú támogatást igénybe vevőknek

Ez a teendő, ha a munkáltató lakás építéséhez, építtetéséhez adott támogatást munkatársainak.

Ha egy munkáltató 2018-ban adott lakás vásárláshoz vagy lakáshitel törlesztéshez támogatást a munkatársainak, akkor az erre vonatkozó szabályok szerint 2019. április 15-ig (munkáltató saját döntése alapján legkésőbb május 31-ig) kellett összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt. Ha azonban ez a 2018-as támogatás lakás építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez, korszerűsítéséhez és akadálymentesítéséhez kapcsolódott, akkor az ehhez kapcsolódó nyilatkozatokat, igazolásokat legkésőbb a folyósítás évét követő második év május 31-éig - tehát 2020. május 31-ig - kell összegyűjtenie a munkáltatónak. A munkatársaknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a juttató cégnek, ha közben esetleg már megszűnt a munkaviszonyuk.

Amennyiben egy munkáltató kiszervezte egy hitelintézetnek az adómentesség több kritériumának ellenőrzését, úgy a cég majd ezekről egy hitelintézeti igazolást kap. Ha önállóan végezte ezt a feladatot a munkaadó, akkor nála kell, hogy meglegyen minden adómentességi feltétel megfelelő dokumentációja, igazolása. Bár a juttatáshoz kapcsolódó dokumentáció utólag is szabályosan begyűjthető a fenti határidőig, de Fata László juttatási szakértő szerint aki biztosra ment, már az utalás előtt elkezdte vizsgálni a támogatást. Így kisebb az esélye, hogy idén kell szembesülnie a 2018-ban adott - adómentesnek hitt - juttatások adókötelezettségével.

Természetesen egy építkezés támogatása esetén ritkán állhatott minden dokumentáció rendelkezésre a támogatás folyósítása előtt. Így célszerű a május végéig hátralévő időben áttekinteni a teljes dokumentációt.
Fájó lehet ugyanis a munkáltatónak és a munkavállalónak is, ha a 2018-as juttatásról 2020 tavaszán derül ki, hogy mégis adózni kell utána.
Ha a kapott összeg egy része vagy egésze nem felel meg az adómentesség feltételeinek, akkor bizony ezen összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell jövedelemként adózni - emlékeztet Fata László.

Mit kell tenni a begyűjtött dokumentumokkal, igazolásokkal?
Ha minden dokumentumunk megfelelően beérkezett és ezek alapján adómentes a 2018-as támogatás, akkor csak annyi a cégek dolga, hogy lefűzzék és megőrizzék ezeket.
Külön "adóbevallást", bejelentést ilyenkor nem kell erről készíteni a NAV felé. A szükséges adatszolgáltatást korábbi lakáscélú támogatásról pedig megfelelő folyósítás esetén a juttatást indító céges bankok már elvégezték 2019. január 31-ig.

Amennyiben május 31-ig az adómentesnek szánt építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez, korszerűsítéséhez és akadálymentesítéséhez kapcsolódó lakáscélú támogatásról vagy ennek egy részéről a beérkezett vagy éppen a hiányzó dokumentumok alapján kiderül, hogy nem felelnek meg az erre vonatkozó rendeletnek, akkor jelentkezik majd az adófizetési kötelezettség.
A nem adómentes összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell május hónapra vonatkozóan június elején jövedelemként bevallani és megfizetni az adót.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Céges autó helyett e-bicikli és e-roller?

E-biciklikkel és e-rollerekkel bővíti portfólióját az Arval Magyarország. Teljes cikk

A 2020-as cafeteria piacát is átírja a koronavírus-járvány

A koronavírus-járvány a cafeteria-juttatások piacán is rendkívüli helyzetet eredményezett. Teljes cikk

Rárepültek a cégek az elektromosautó-támogatásra

Közel 800 vállalkozás és mintegy 700 magánszemély pályázott környezetkímélő elektromosautó-vásárlási támogatásra. A nagy érdeklődés miatt... Teljes cikk