Megjelent: 4 éve

Globális bérnövekedés várható 2016-ban

images

A növekedés azonban nem csak a béremeléseknek, hanem a lassú inflációnak is betudható, derül ki egy nagy nemzetközi tanácsadó cég elemezéséből.

Európa jobban teljesít

Alig valamivel a globális átlag alatt teljesít a magyar gazdaságot leginkább meghatározó Európa, ahol a 2,8 százalékos átlagos emeléshez 0,5 százalékos infláció társul. Ezen belül Nyugat-Európában 2 százalékos, míg Kelet-Európában 2,9 százalékos reálbéremelésre van kilátás jövőre, a hazai bérek vásárlóerejének növekedése e kettő között helyezkedik majd el.

Pozitív kilátásokkal számolhat a három nagy európai gazdaság, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország is. Ez utóbbiban például a globális átlag fölötti, 2,7 százalékos reálbér növekedés lesz 2016-ban. Különleges a helyzete Görögországnak, ahol a gazdasági nehézségek ellenére csupán 2 százalékos béremelés lesz jövőre, viszont ehhez 1,3 százalékos defláció társul, és így az ottani dolgozók kiugróan magas, 3,4 százalékos reálbér növekedéssel számolhatnak.

Mindez azt jelenti, hogy bár Magyarországon a válság éveihez képest tényleg beindult a munkavállalók vásárlóerejének növekedése, de mivel ez szinte teljesen összhangban van a fejlett gazdaságok dinamikájával, ezért a „nyugathoz” történő felzárkózás még nem kezdődött el.

Ázsia és Amerika dübörög

A kínai gazdaság lassulása ellenére még mindig Ázsiában lesz tapasztalható az összes kontinens közül a legmagasabb, 4,2 százalékos reálbér növekedés. Ez egyszerre köszönhető a képzett munkások iránti folyamatos igénynek és az egyre izmosodó középosztály növekvő fogyasztásának.
Az elképesztő pörgésben lévő amerikai munkaerőpiacon is beindult a bérek emelkedése: a rendkívül alacsony, 0,3 százalékos infláció 2,7 százalékos reálbér növekedést tesz lehetővé. A vásárlóerő ilyen mértékű növekedése pedig várhatóan még tovább fogja élénkíteni az amúgy is jelentős belső piacot és fogyasztást.

Most lesz rossz Venezuelában élni

A gazdasági zavarokkal tarkított Latin-Amerikában hiába lesz kétszámjegyű béremelés, ezt teljesen kioltja majd a még ennél is magasabb infláció. A legrosszabb helyzet Venezuelában várható, ahol a dolgozók bérük szinte 53 százalékos értékvesztésével számolhatnak jövőre.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter