Megjelent: 4 éve

Hatalmas a szakemberhiány, mit tesznek az építőipari cégek?

Az építőipari vállalkozók több mint egyharmada nem rendelkezik kellő számú szakmunkással - derül ki az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 400 cég megkérdezésével végzett konjunktúrafelméréséből.

images

images

A Napi.hu által közölt felmérésben a megkérdezettek hiányszakmaként szinte minden építőipari szakmát megemlítettek, de leginkább az ács, a kőműves, a bádogos és a villanyszerelők hiánya aggasztó mértékű.

A válaszadók közel 80 százaléka jelezte, hogy tavaly igyekeztek továbbképezni dolgozóikat. Idén a menedzsment fejlesztésére kívánnak még nagyobb hangsúlyt fektetni. A szakmunkáshiányt a középvezetők jobb felkészültségével is próbálják enyhíteni.

A bővülés előtt álló akadályokat a vállalkozások exportjuk szinten tartásával is próbálják kompenzálni, melynek célországa továbbra is Németország és Ausztria.

A vállalkozások az elmúlt évben és 2016-ban is az inflációt meghaladó mértékben 5-6 százalékkal emelték a béreket és az egyéb juttatásokat, ám az ágazati átlagbér még így is 33 százalékkal marad el a versenyszférában lévő szinttől.

Napi.hu
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter