Megjelent: 2 hónapja

Hiába nőnek a bérek, az infláció és a gyenge forint szinte mindent elvisz

Az átlagkeresetek évente valóban 10-15 ezer forinttal nőnek, de az infláció és a gyenge forint miatt a kereset vásárlóértéke messze elmarad az uniós átlagtól. Az átlagjövedelmekkel kapcsolatos számítási rendszer pedig erősen torzítja a valós számokat.

Szeptemberben a teljes munkaidőben dolgozók havi nettó 284 700 forintot vittek haza, ez 9,1 százalékos növekedés az előző évhez képest - derül ki a KSH friss felméréséből. Az ATV által megkérdezett gazdasági elemző szerint az átlagkeresetek évente valóban 10-15 ezer forinttal nőnek, de az infláció és a gyenge forint miatt a kereset vásárlóértéke messze elmarad az uniós átlagtól.

A megyék között pedig hatalmas különbségek vannak: míg Nógrádban a nettó átlagkereset 2019-ben 180 ezer forint volt, addig Budapesten ennek csaknem a duplája, 300 ezer forint. Az átlagot főként a budapesti fizetések húzzák fel, miközben 17 megyében az országos átlag alatt keresnek az emberek.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség korábbi elnöke szerint az átlagkeresetek ennél jóval alacsonyabbak, mivel az átlagjövedelmekkel kapcsolatos számítási rendszer erősen torzítja a valós számokat.

Magyarországon nettó 680 euró körül van a havi fizetés, Európában ennél rosszabbul csak néhány országban, például Romániában, Szerbiában és Bulgáriában keresnek. A legtöbb jövedelmet Norvégiában viszik haza. Az Unióban pedig átlagosan havonta 1500-1600 eurót kapnak a dolgozók.

Hornyák József, a portfolio.hu makroelemzője arra hívja fel a figyelmet: a fizetések négy százalékos emelkedését egy hat százalékos inflációnövekedés kísérte, ami a keresetek vásárlóértékének csökkenésével járt. Az uniós átlagtól leszakadtunk, felzárkózni csak akkor tudnánk, ha az árak évente 2-3 százalékkal emelkednének, a fizetések pedig 10 százalékkal növekednének.
 

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter