Megjelent: 2 hónapja

Hiába nőnek a bérek, az infláció és a gyenge forint szinte mindent elvisz

Az átlagkeresetek évente valóban 10-15 ezer forinttal nőnek, de az infláció és a gyenge forint miatt a kereset vásárlóértéke messze elmarad az uniós átlagtól. Az átlagjövedelmekkel kapcsolatos számítási rendszer pedig erősen torzítja a valós számokat.

Szeptemberben a teljes munkaidőben dolgozók havi nettó 284 700 forintot vittek haza, ez 9,1 százalékos növekedés az előző évhez képest - derül ki a KSH friss felméréséből. Az ATV által megkérdezett gazdasági elemző szerint az átlagkeresetek évente valóban 10-15 ezer forinttal nőnek, de az infláció és a gyenge forint miatt a kereset vásárlóértéke messze elmarad az uniós átlagtól.

A megyék között pedig hatalmas különbségek vannak: míg Nógrádban a nettó átlagkereset 2019-ben 180 ezer forint volt, addig Budapesten ennek csaknem a duplája, 300 ezer forint. Az átlagot főként a budapesti fizetések húzzák fel, miközben 17 megyében az országos átlag alatt keresnek az emberek.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség korábbi elnöke szerint az átlagkeresetek ennél jóval alacsonyabbak, mivel az átlagjövedelmekkel kapcsolatos számítási rendszer erősen torzítja a valós számokat.

Magyarországon nettó 680 euró körül van a havi fizetés, Európában ennél rosszabbul csak néhány országban, például Romániában, Szerbiában és Bulgáriában keresnek. A legtöbb jövedelmet Norvégiában viszik haza. Az Unióban pedig átlagosan havonta 1500-1600 eurót kapnak a dolgozók.

Hornyák József, a portfolio.hu makroelemzője arra hívja fel a figyelmet: a fizetések négy százalékos emelkedését egy hat százalékos inflációnövekedés kísérte, ami a keresetek vásárlóértékének csökkenésével járt. Az uniós átlagtól leszakadtunk, felzárkózni csak akkor tudnánk, ha az árak évente 2-3 százalékkal emelkednének, a fizetések pedig 10 százalékkal növekednének.
 

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter