Megjelent: 7 éve

Hogyan ne juss el a célközönségedhez?

Szeretnél tuti receptet ahhoz, hogy senki se kattintson a cikkedre? Akkor írj cirkalmas mondatokat, egymásba folyó, teljes képernyő szélességet kitöltő sorokat, ne használj illusztrációt, és beszélj sokat mellé. Ha az a célod, hogy csak saját szórakoztatásodra írj, könnyű a dolgod, az interneten fellelhető írások 90 százalékát a kutya nem olvassa el. Ezek mellé beállni a sorba egyszerű feladat. Elmondjuk, hogyan csináld. Vagy épp hogyan ne.

TrendtollnokokNe határozd meg, kinek akarsz írni!

Minek? Úgyis az a cél, hogy ne olvassák el. Ha kijelölsz egy célközönséget és annak elképzeled egy konkrét tagját, még a végén elolvassa. A célközönség meghatározása plusz vesződség, sok gondolkodást igényel (jaj de fárasztó!), és meg sem éri: csak annak érdemes ilyesmibe energiát és időt fektetni, aki olvasókat toborozna.

Ha nincs inspirációd, akkor is szögezd magad a monitor elé!

Nem jönnek a gondolatok? Olyan nincs. Ne kávézz, az csak eltereli a figyelmedet. Ne sétálj, ne sportolj, ne csinálj semmit: a legjobb, ha a monitor előtt maradsz, kénytelen lesznek előbb-utóbb jönni a gondolatok. Ha mégsem? Akkor se állj fel.

Az érzelmek feleslegesek

A gyengék operálnak érzelmekkel. Légy tényszerű, ne próbálj senkiből érzelmeket csiholni. Ezért, bár kapcsolódna a témádhoz, ne mutass be személyes sorsokat, ne vigyél személyes szálat a cikkedbe. A hatékony írás fő ismérve, hogy hat az érzelmekre - mivel te nem akarsz hatékony lenni, ne is hass rájuk.

A konkurencia nem érdekes

Minek néznéd, hogy más mit ír? Kinek lenne az jó? Még végül valami plusz ötletet ad, ami miatt rád találnak az olvasók - és hát nem ez a célod. A konkurenciánál olvasható témák, feldolgozási módok ihletet, plusz lökést adhatnak, amire neked semmi szükséged, hiszen a magadat a monitor elé szögezés módszerével neked mindig van inspirációd.

Sok közhelyet

A közhely a cikkírás alapja. Mármint az olyan cikkeké, melyeket nem olvas senki. Tegyél minden mondatodba egy hasonló okosságot: „gyorsuló világunkban”, "nem a cél a fontos, hanem az odavezető út", "lépj ki a komfortzónádból", „légy önmagad” és biztos sok értékes kattintást szerzel. A közhelyekkel nem lehet mellényúlni, tévedni, azt a biztonságot (komfortzónát) nyújtják neked, amire szükséged van egy cikk írásakor. Ha ügyes vagy, még mérges is lesz az olvasó, és ha bele is kezdett szándékaiddal ellentétesen az olvasásba, azonnal be fogja zárni az oldaladat.

Minél bonyolultabb, annál jobb

Se eleje, se vége körmondatok, melyek úgy tekerednek körbe mint Náncsi nénin a gumibugyi. Tulajdonképpen, az az igazság, őszintén megvallva - ezek is jó töltelékszavak, ha végképp semmi nem jut eszedbe, hogy miről is írhatnál. A körmondatokat meg úgysem érti senki, de minek is értené, ha nem akarod, hogy elolvassák a cikkedet. Legalább 3-4 soros legyen egy mondatod, többszörösen összetett, alá-felérendelt szerkezettel, változó alanyokkal. Nagyon hatásos, hidd el, nyelvtanprofesszor legyen a talpán, aki kibogozza.

Ne tagolj: csak egybe ömlessz mindent

A cirkalmas mondataidat szerkeszd sorkizárttal és minden sor érjen faltól falig. Ez nagyon fontos! Minél jobban egybefolyik a szöveg, annál kevesebben olvassák el. Ha nem használsz bekezdéseket, tagolásokat, alcímeket, még jobb a helyzet.

A cím nem számít, csak maga a cikk

Mondják, hogy a cím adja el a cikket. Ha ez így van, már tudod a dolgod: adj érdektelen címet. Semmiképp ne legyen kérdés, még végül kíváncsiak lesznek a válaszra és rákattintanak. Ne legyen benne olyasmi, hogy „5 tipp, azért hogy…”, mert azt nagyon szeretik és még végül lesz olvasód. Adj olyasmi címet, mint egy törvénycikkely neve, száraz, érzelemmentes, puszta tény. Az legyen a címe, amiről szó van az írásodban, nem kell felajzani senki a kíváncsiságát.

Képek - minek?

A képek csak megzavarják az olvasót. Sőt, kíváncsivá teszik. Megtörik a jó kis sorkizárt cikkedet, hosszú mondataidat. Még csak az kéne, hiszen neked kellenek a végtelen bekezdések és a szemkifolyató mondatok: képeket véletlenül se tegyél a cikkbe.

Most már tudod, miként kell olyan cikket írni, melyet senki nem olvas el. Bár elég különleges cél azért írni, hogy senkit ne érdekeljen a végeredmény, ha mégis úgy döntenél, hogy szeretnéd, ha elolvasnák az írásodat, akkor gyere el képzésünkre, eláruljuk, hogyan írj úgy, hogy el is olvassák.
Trendtollnokok

Legközelebb március 21-én és április 4-én tanulhatsz tőlünk.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Idegenrendészeti törvény: első tapasztalatok - szakmai tájékoztató reggelit szervez az Expat Center

Megjelent az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete, újra be lehet nyújtani tartózkodási engedély iránti kérelmeket az Országos... Teljes cikk

Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk