Megjelent: 4 éve

Hol járt eredménnyel a munkahelyvédelmi akció?

A munkahelyvédelmi akciótervet a kormányzat 2013-ban vezette be, és a munkáltatók terheinek csökkentésével jár, bizonyos munkavállalói csoportok esetében. Az IMF értékelése szerint a fiatalok és az idősebbek foglalkoztatása terén pozitív változások történtek, míg a tartós munkanélküliségen és nők visszatérésén a munka világába kevéssé segített, írja a Portfolio.

images

images

Az akcióterv célcsoportjai, akiket a kedvezményekkel segítve kívántak jobban bevonni a foglalkoztatásba: a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a tartósan munkanélküliek és a gyes-ről, gyed-ről visszatérők.

2012 vége és 2015 között a munkanélküliségi ráta 11-ről 6,2 százalékra csökkent. Összességében 26 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság Magyarországon, bár ezen arány 40 százalékát a közmunka teszi ki.

A fiatal korosztály és az idősebbek esetében az átlagosan nagyobb volt a foglalkoztatottság növekedése a Munkahelyvédelmi Akciótervnek köszönhetően. A fiatal korosztályból a támogatásnak köszönhetően dupla annyian kaphattak munkát. Az idősebbek esetében is sokkal jobban bővült a foglalkoztatás a támogatott munkakörökben.

A járulékkedvezmények ugyanakkor csak korlátozottan hatottak a tartós munkanélküliek és a gyermekvállalás után a munkába visszatérő nők foglalkoztatottságára. Utóbbiak esetében a rugalmasabb foglalkoztatás, és a gyermekek napközbeni ellátásának megoldása többet segítene. A tartós munkanélküliségben nem történt látható csökkenés az intézkedések bevezetése után. (A KSH adatok szerint továbbra is 19 hónap a tartós munkanélküliség átlagos ideje.)

Az IMF szerint célzottabban, költséghatékonyabban kellene ezeket az intézkedéseket meghozni, mert a munkavállalók túl széles körét érintik, valamint a megmaradt forrásokból pedig növelni kellene az aktív munkaerő-piaci eszközökre fordított kiadásokat.

Portfolio.hu

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter