Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 8 éve

Így segíthetik munkához az elbocsátott dolgozókat a cégek

Ha egy szervezet olyan nehéz gazdasági döntésre szánja el magát, hogy elküld alkalmazottakat, bármilyen segítséget, amit a vállalat nyújt, nagyra értékelnek a dolgozók. A végkielégítés csomag - amely tartalmazza a bizonyos időre járó kifizetést és juttatásokat - egyre gyakrabban tartalmazza az outplacement szolgáltatást. Ez nemcsak abban segít, hogy a munkavállaló minél gyorsabban találjon munkát, de például bizonyos munkaügyi vitáknak is elejét tudják venni a cégek. A munkavállalók tapasztalata változó a tekintetben, hogy a vállalatok milyen gyakran kínálnak ilyen szolgáltatást. Ugyanakkor azok a munkáltatók, akik megvizsgálják az outplacement cégek eredményeit, nagy valószínűséggel alkalmazzák is azt az elbocsátáskor - írja a Wall Street Journal.

A "gondoskodó elbocsátás" nagyban hozzásegíti a munkáltatót ahhoz, hogy megőrizze a jó hírnevét a munkaerőpiacon - hangsúlyozta a HR Portálnak nyilatkozva Pethő Anikó, az Aarenson személyzeti tanácsadó cég vezető tanácsadója. Hozzátette: egyes szakterületeken, rendkívül hasonló munkakörök esetén, amikor a munkavállalók új lehetőségeket keresnek, bizony mérlegelik a cég jó hírét, azt a morált, munkahelyi légkört, ami őket várja belépés után. Fontos, ha a leépítés elkerülhetetlen egy cég életében, azt tegye úgy, hogy a jövőben ennek semmilyen negatív visszhangja ne maradjon a munkaerőpiacon, és ha anyagilag megengedhet magának egy minimális befektetést, éljen az outplacement szolgáltatással.

Azt is meg kell említeni, hogy egy leépítés a vállalatnál maradó munkatársak teljesítményét és motivációját is befolyásolja, ezért látniuk kell, hogy ilyen esetben számíthatnak munkaadójukra és a kulcsemberek elvándorlását ezzel akár meg is akadályozhatják. Ha ugyanis bíznak a cégben, nem kezdenek új lehetőségek után kutatni. Az outplacement további előnye, hogy ha már fel kell bontani a munkaviszonyt a munkavállalókkal, történjen az a leghumánusabb módon, mert könnyen előfordulhat a jövőben, hogy ezekre a szakemberekre még szükség lehet a gazdasági környezet változása miatt és költséghatékonyabb a már jól ismert volt kollégákat a bővítés lehetőségéről értesíteni, mint új toborzást indítani.

Milyen szolgáltatásokat lehet outplacementtel nyújtani?

Az outplacement olyan szolgáltatás, amellyel bizonyos erre szakosodott cégek segítenek az elbocsátott vagy állásukat elvesztett alkalmazottaknak a munkakeresésben. Az outplacement szolgáltatásokra a munkáltatók szerződnek ezekkel a vállalatokkal, akik segítenek az elbocsátott munkavállalóknak, hogy gyors legyen az átmenet a régi és az új munkahely között. Az emberek saját maguk is fizethetnek outplacement szolgáltatásokért, de bónuszként is kaphatják a munkáltatóktól a végkielégítési csomag részeként.

Az outplacement általában egyéni vagy csoport karrier konzultációból és tanácsadásból áll. Mivel a legtöbb munkavállaló nem ismeri az aktuális munkakeresési technikákat, az álláskeresési tréningen is részt vesznek. Az outplacement cégek segítenek a profi önéletrajz és motivációs levél megalkotásában és egyénenként is segítenek a pályázatok megfogalmazásában. Az outplacement cégek figyelik a megüresedett állásokat, emellett folyamatos konzultációt és tanácsadást nyújtanak. Emellett irodákat tartanak fent a munkakeresőknek és csoportos tréningeket indítanak, legyen szó álláskeresésről vagy karrierváltásról. Az interaktív outplacement szolgáltatás egyre inkább elérhetővé válik az interneten is, így az alkalmazottaknak gyakran nem is szükséges utazniuk ahhoz, hogy találkozzanak a karrier coachukkal. További outplacement szolgáltatást tudnak nyújtani telefonon, azonnali üzenet formájában vagy egyéb szöveges üzenetként.

Pethő Anikó szerint maga a szolgáltatás két részre bontható: személyes és csoportos outplacementre, ez mindig létszámtól függ, illetve hogy melyiket igényli az elbocsátó szervezet. "Alapvetően az a cél, hogy a munkanélkülivé váló kollégát a felmondási idő alatt visszavezessük a munkaerőpiacra, vázoljuk a lehetőségeit, személyiségtesztekkel felmérjük az erősségeit, amire a munkakeresés során koncentrálnia kell. Igény esetén támogatjuk őt az önéletrajzírás megírásában, felkészítjük az állásinterjúra, vázoljuk szakmájának megfelelően az álláskeresési piac sajátosságait. Valaki ezen a ponton válik mobilabb, rugalmasabb munkavállalóvá többszörösére növelve az esélyeit a szakmájában. Ezt követően a szakmai karriert közösen elemezve meghatározzuk a munkakeresés fókuszpontjait, milyen álláskeresési módszerekre érdemes hangsúlyt fektetnie, milyen csatornákon lehet a legeredményesebb és a legrövidebb időn belül eredményt elérnie. Ez a munkavállaló szakmától és a szervezetben betöltött szerepétől is függ" --–- részletezte a szakember.

Az outplacement gyakorisága

A Wall Street Journal cikke szerint az amerikai munkáltatók több mint kétharmada kínál outplacement szolgáltatást és az elbocsátott dolgozók több mint fele --– 58,5 százaléka --– vehetett igénybe ilyet egy-három hónapon keresztül. További 17,7 százalék pedig 3-6 hónapig élvezhette a szolgáltatás előnyeit. A vezetők valószínűleg még hosszabb időn át részesülhetnek outplacementben.

Magyarországon egyelőre csak a cégek néhány százaléka veszi igénybe ezt a fajta szolgáltatást. Nagyon gyakran a sajtóból értesülve leépítésekről, igyekeznek az ilyen szolgáltatást nyújtó cégek felajánlani ezt a vállalatoknak, hogy meglegyen a döntés lehetősége a vezetők kezében. A legnagyobb meglepetést általában az okozza, hogy maximálisan elzárkóznak az illetékes vezetők, a döntéshozók, és az esetek legnagyobb részében az érdeklődés sincs meg bennük a lehetőség iránt --– mondta Pethő Anikó.

Az outplacement költségvonzata a szolgáltatási csomag elemeitől függően változik. Alapvetően egy minimum csomag már 15 ezer forint + Áfa/főtől megrendelhető és egy teljeskörű, utánkövetéssel járó megrendelés esetén akár 55-70 ezer forint + Áfa/főig is elmehet. A megrendelővel közösen határozzák meg akár személyenként, vagy szakmacsoportonként a kért elemeket, hiszen egy vezetőnek az önéletrajzírás már nem jelent támogatást, ezek csak egy szintig jelentenek hozzáadott értéket. Egy vezető viszont örömmel veszi, ha tájékoztatást kap arról, hogy milyen vezetői juttatásokra tarthat igényt a tapasztalatával, melyek egy menedzser szerződés kötelező elemei, vagy milyen képzéseket érdemes elvégezni egy magasabb szintre lépéshez.

Sajnos arról, hogy a szolgáltatást igénybe vevő alkalmazottak hány százaléka talál új munkát az outplacement cégek segítségével, nem áll még rendelkezésre statisztika, mivel a szolgáltatást is csupán néhány cég végzi az országban. Gyerekcipőben jár még ez Magyarországon, de várhatóan a jövőben elterjed majd a HR világában és természetes részévé válik a folyamatnak. Egyformán kell hangsúlyt helyezni a toborzásra, a munkavállaló megtartására, a lojalitás fokozására, mint adott esetben az elbocsátás mikéntjére is. Talán a jövőben felértékelődik ennek a szerepe és egyre több cég fog élni a lehetőséggel --– véli a szakember.

Az outplacement sikere

Az outplacement sikerességét illetően vegyesek a megítélések. A résztvevők azt állítják, hogy túl sok emberrel foglalkozik túl kevés coach --– áll a WSJ cikkében. Mások azt mondják, hogy a tanács, amit kapnak, túlságosan triviális és nem segít a komoly munkakeresésben. Mások elégedetlenek azzal, ahogyan az önéletrajzokat és a kísérőlevelet megírják az ezzel foglalkozó cégek és azt mondják, kínosnak érzik, ha egy jelölt egy másikkal versenyez egy állásért, akivel ugyanaz az outplacement cég foglalkozik.

Azok, akik ilyen szolgáltatást kapnak, az outplacement cégek módszereire is panaszkodnak, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy hiányzik az egyéni figyelem és idő, amit a karrier coachok fordítanak rájuk illetve a tanácsok, a segítség és a pályázati anyagok minőségével sem elégedettek.

A munkáltatóknak azt tanácsolják, hogy mérjék és kövessék nyomon az általuk használt outplacement cég hatékonyságát és gyűjtsék össze a volt dolgozók véleményét és tapasztalatát, akik hasznosították az outplacement szolgáltatást. Mivel ezt még kevesen teszik, ez lehet az oka, hogy a dolgozók nagyjából negyven százaléka, aki részesülne ilyen szolgáltatásban, soha nem jelent meg a programon --– áll a WSJ cikében. Ezen alkalmazottak közül néhányan inkább készpénzt kérnek outplacement szolgáltatás helyett. Ugyanakkor azok a munkáltatók, amelyek az outplacementet hatékonyan használják, hogy segítsenek az alkalmazottaknak áthidalni az űrt a munkanélküliség és az új munka között, sokat profitálhatnak belőle, így a dolgozók és ők maguk is jól járhatnak a szolgáltatással.
  • 2019.10.18Office Fvck Up Day Az iroda költözés vagy átalakítás során elkövetett bakikról nem szoktunk beszélni, pedig ezekből a történetekből igazán sokat lehet tanulni. Éppen ezért 15 olyan előadót hívunk a nagyszínpadra, akik őszintén mesélnek az elbaltázott projektekről. Részletek Jegyek
  • 2019.11.14Munkajog a HR gyakorlatában Munkajogi ismeretek érthetően, rendszerezve, remek oktató tolmácsolásában! A jogszabályi naprakész tudás mellett a saját kérdéseire is választ kap. Képzésünk munkáltatói és munkavállalói oldalról is hasznos ismereteket nyújt. Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így csökkentik a létszámot az autószektorban

Hagyják elszivárogni a munkaerőt az autóipari beszállítók, válaszul az ágazat lejtmenetére. A többség kivár, tömeges leépítést nem terveznek a... Teljes cikk

Jelek, hogy elbocsáthatnak

Bár manapság az ember általában nem évtizedekre tervez a munkahelyével, mégis kellemetlenül érintheti, ha nem ő dönt a váltásról, hanem... Teljes cikk

18 ezer embertől vesz búcsút a Deutsche Bank

A következő három évben 7,4 milliárd eurós szerkezetátalakítást lesz a Deutsche Banknál, ezért a munkavállalók több mint egynegyedét, 18 ezer... Teljes cikk