Megjelent: 7 éve

Iskolakezdési támogatás a cafeteriák élén

2013. nyár elején immár negyedszer ismételte meg a cafeteriatrend.hu weboldal azt a felmérést, amellyel a cafeteria rendszer problémáit, sikereit kívánta feltárni. Sokan sokféle problémával küzdenek a cafeteria rendszerük működtetésekor: ki az adókra, ki az adminisztrációra, ki az elfogadóhelyekre panaszkodik. De milyen is lenne a jövő ideális cafeteria rendszere?

images

images

Munkáltatók, munkavállalók, szolgáltatók nyilatkoztak arról idén is, ők hogyan, milyen alapelvek mentén változtatnák meg a jelenlegi rendszert, és egyáltalán miért is van szükség arra, hogy az adórendszer kedvezményekkel támogasson bizonyos költési célokat.

Idén 183-an küldték el válaszaikat. A közreműködők 33 százaléka munkavállalóként, míg 56 százalék munkáltatóként nyilatkozott.

"A kitöltött kérdőív értékelésekor az első meglepetés most is az volt, hogy a megkérdezettek mennyire felelős gondolkodással nyilatkoznak" - vonja le röviden következtetést Fata László cafeteria szakértő. "Nem kifejezetten a kedvezményes adózás lenullázása volt idén sem a fő irány. Emellett érdekes következtetésre juthatunk, ha a 2013-ban beérkezett információkat összevetjük az előző évek eredményeivel. Meglepő tapasztalat, hogy nagyon hasonló eredmények születtek, mint 2012-ben."

Mi legyen a jövő kínálatában?

Ha a TOP 10 támogatandó felhasználási területet nézzük, akkor Fata László szerint érdekes tendenciákat tapasztalhatunk. Az évekig első helyen szereplő étkezést már tavaly is megelőzte az egészségmegőrzés. Ién az iskolakezdés támogatása jött fel az élre. Majd újabb egészségre, gondoskodásra vonatkozó elemek jelentek meg a listán. A 2011-ben toplistás nyelvoktatás támogatása az idén újra az élbolyba került. Emellett erősödött az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás pozíciója.

Fontossági sorrend a jövő cafeteria rendszerében

Költési célok, melyekhez szükséges támogatást biztosítani az adórendszerben (zárójelben a 2012-es helyezés):

1. Gyermek iskolakezdésének támogatása (4-5.)
2. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
3. Étkezés támogatása (2.)
4-5. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4-5.)
4-5. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (7.)
6. Üdülés, pihenés (6.)
7-8. Egészségmegőrzés (1.)
7-8. Munkába járás közigazgatási határon kívülről. (10.)
9-10. Helyi közlekedési bérlet (8-9.)
9-10. Nyelvoktatás (15.)

Az adó mértéke

Az előző lista azt mutatta, hogy mely elemek támogatására van szükség, de milyen mértékű legyen ez a támogatás? Fata László szerint a felmérésből az is kiolvasható, hogy mely elemeknél várják, hogy ez akár az adómentességgel is járjon, és melyekhez tudnak elfogadni a kitöltők kedvezményes adófeltételeket.

A következő listában aszerint rendezték sorba a juttatásokat, hogy melyeknél adja a legnagyobb támogatást az adórendszer (zárójelben szintén a tavalyi helyezések):

Étkezés támogatása (1.)
Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
Gyermek iskolakezdésének támogatása (5.)
Egészségmegőrzés (2.)
Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4.)
Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (6.)
Munkavégzéshez szükséges képzések (7.)
Munkába járás közigazgatási határon kívülről. (9.)
Helyi közlekedési bérlet (8.)
Nyelvoktatás (10.)

A sorrend alig változott a 2012-es méréshez képest. Az iskolakezdés támogatása javított két helyet miközben ugyanennyit rontott a helyezésén az egészségmegőrzés.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkavállalói részvények kibocsátásával egészíti ki juttatási programját az SAP

Az eddigi részvényszerzési kedvezmények mellé egy harmadik pillérrel egészíti ki munkavállalói részvényprogramját az SAP 2020 júniusától. A... Teljes cikk

December közepéig több utazással kapcsolatos könnyítés is érvényben marad

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérése alapján a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet megszüntetését... Teljes cikk

A SZÉP kártyások már készülnek a nyári szezonra

A tavaszi - járványhelyzet okozta - visszaesést követően ismét kezd magára találni a hazai turizmus és vendéglátás, ezt mutatják az OTP SZÉP... Teljes cikk