Megjelent: 7 éve

Iskolakezdési támogatás a cafeteriák élén

2013. nyár elején immár negyedszer ismételte meg a cafeteriatrend.hu weboldal azt a felmérést, amellyel a cafeteria rendszer problémáit, sikereit kívánta feltárni. Sokan sokféle problémával küzdenek a cafeteria rendszerük működtetésekor: ki az adókra, ki az adminisztrációra, ki az elfogadóhelyekre panaszkodik. De milyen is lenne a jövő ideális cafeteria rendszere?

images

Munkáltatók, munkavállalók, szolgáltatók nyilatkoztak arról idén is, ők hogyan, milyen alapelvek mentén változtatnák meg a jelenlegi rendszert, és egyáltalán miért is van szükség arra, hogy az adórendszer kedvezményekkel támogasson bizonyos költési célokat.

Idén 183-an küldték el válaszaikat. A közreműködők 33 százaléka munkavállalóként, míg 56 százalék munkáltatóként nyilatkozott.

"A kitöltött kérdőív értékelésekor az első meglepetés most is az volt, hogy a megkérdezettek mennyire felelős gondolkodással nyilatkoznak" - vonja le röviden következtetést Fata László cafeteria szakértő. "Nem kifejezetten a kedvezményes adózás lenullázása volt idén sem a fő irány. Emellett érdekes következtetésre juthatunk, ha a 2013-ban beérkezett információkat összevetjük az előző évek eredményeivel. Meglepő tapasztalat, hogy nagyon hasonló eredmények születtek, mint 2012-ben."

Mi legyen a jövő kínálatában?

Ha a TOP 10 támogatandó felhasználási területet nézzük, akkor Fata László szerint érdekes tendenciákat tapasztalhatunk. Az évekig első helyen szereplő étkezést már tavaly is megelőzte az egészségmegőrzés. Ién az iskolakezdés támogatása jött fel az élre. Majd újabb egészségre, gondoskodásra vonatkozó elemek jelentek meg a listán. A 2011-ben toplistás nyelvoktatás támogatása az idén újra az élbolyba került. Emellett erősödött az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás pozíciója.

Fontossági sorrend a jövő cafeteria rendszerében

Költési célok, melyekhez szükséges támogatást biztosítani az adórendszerben (zárójelben a 2012-es helyezés):

1. Gyermek iskolakezdésének támogatása (4-5.)
2. Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
3. Étkezés támogatása (2.)
4-5. Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4-5.)
4-5. Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (7.)
6. Üdülés, pihenés (6.)
7-8. Egészségmegőrzés (1.)
7-8. Munkába járás közigazgatási határon kívülről. (10.)
9-10. Helyi közlekedési bérlet (8-9.)
9-10. Nyelvoktatás (15.)

Az adó mértéke

Az előző lista azt mutatta, hogy mely elemek támogatására van szükség, de milyen mértékű legyen ez a támogatás? Fata László szerint a felmérésből az is kiolvasható, hogy mely elemeknél várják, hogy ez akár az adómentességgel is járjon, és melyekhez tudnak elfogadni a kitöltők kedvezményes adófeltételeket.

A következő listában aszerint rendezték sorba a juttatásokat, hogy melyeknél adja a legnagyobb támogatást az adórendszer (zárójelben szintén a tavalyi helyezések):

Étkezés támogatása (1.)
Gyógyulás (kezelés, orvosi ellátás) (3.)
Gyermek iskolakezdésének támogatása (5.)
Egészségmegőrzés (2.)
Gyógyulás (gyógyszerek, készítmények, segédeszközök) (4.)
Önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás (6.)
Munkavégzéshez szükséges képzések (7.)
Munkába járás közigazgatási határon kívülről. (9.)
Helyi közlekedési bérlet (8.)
Nyelvoktatás (10.)

A sorrend alig változott a 2012-es méréshez képest. Az iskolakezdés támogatása javított két helyet miközben ugyanennyit rontott a helyezésén az egészségmegőrzés.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter