Megjelent: 8 hónapja

Jövőre megszűnik az OKJ-s képzési rendszer

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem úgy alakítják át a szakképzést, hogy radikálisan csökkentik a választható szakmák számát, ehelyett az egész Országos Képzési Jegyzéket megszüntetik, és egy teljesen új, korszerűbb rendszert állítanak fel - tudta meg a Magyar Nemzet.

images

images

Jövőre megszűnik az OKJ-s képzési rendszer, helyét egy új struktúra veszi át. Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) épülő rendszer elavult, ezért helyette egy olyan szisztémát igyekeznek kialakítani, ami jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez.

A gazdasági, technológiai környezet gyors változásai következtében újabb és újabb szakmák jönnek létre. Nem várható el az iskoláktól, hogy ezt kövessék, viszont az elvárható, hogy képzéseik széles szakmai alapokat biztosítsanak a tanulóiknak az alapszakmák elsajátításakor” - mondta. A cikk szerinta jövő évben induló képzés két lábon áll majd. Az egyik csoportot az alapszakmák alkotják majd, melyeket az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet megtanulni. Ezen kívül elindulnak a speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések, melyeket csak felnőttképzésben lehet oktatni.

Az alapszakmák száma csökkenni fog, viszont a felnőttképzéseket, specializációkat nem korlátozzák.

Magyar Nemzet
fotó: Pixabay
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elnök nélkül maradt a szakképzési hivatal

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal még nem találta meg Kucsák László utódját. Teljes cikk

Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételi jelentkezéseket

A jelentkezéseket a hitelesítő adatlapot aláírva, vagy az ügyfélkapun keresztül lehet hitelesíteni. Teljes cikk