Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 10 éve

Kétkulcsos adó, családi adókedvezmény helyett magasabb családi pótlék - ezt tervezi a DK

A választások közeledtével portálunk arról érdeklődött a pártoknál, hogy kormányra kerülésük esetén milyen munkavállalókat és munkáltatókat érintő döntéseket hoznának. A Demokratikus Koalíció (DK) eltörölné a családi adókedvezményt, helyette magasabb összegű családi pótlékot nyújtanának, visszaállítanák a kisgyerekes anyák munkahelyi védettségét, kétkulcsos adót vezetnének be. Lássuk a részleteket, így változtatna a DK.

images

- Terveznek-e változást az álláskeresési járadékkal, vagy bármilyen, a munkanélkülieknek járó juttatás terén?

- Igen, a munkanélküli ellátás időtartamát a jelenlegi 3 hónapról 6-9 hónapra kívánjuk emelni. Eközben a megreformált munkaügyi szolgálatnak érdemi segítséget kell nyújtania az álláskereséshez.

- Tervezik-e a Munka törvénykönyvének bármely változtatását?

- Igen, a Munka Törvénykönyvét alaposan felül kell vizsgálni. Helyes törekvés a foglalkoztatás rugalmasabbá tétele, de az egyoldalú jogfosztó intézkedéseket hatályon kívül kell helyezni.

- Változna-e a cafeteria, kerülnek-e be új elemek az adható juttatások közé, béren kívüli juttatások adózásában várható-e változás?

- A cafeteriába új elemeket nem kívánunk bevonni, megszüntetnénk viszont a futballmérkőzésekre a cafeteria keretében adómentesen adható jegyeket.

- Változtatnának-e a kismamáknak, kisgyerekeseknek járó juttatásokon?

- Egy összegben meghatározott, de időben rugalmasan beosztható és igénybe vehető gyest és gyedet vezetünk be. A bölcsődei térítési díjat a gyerekek számától függetlenül a nettó jövedelem meghatározott százalékában maximáljuk. Visszaállítjuk a Munka törvénykönyvében a kisgyerekes anyák munkaügyi védettségét és újra emelt összegű családi pótlékot folyósítunk a beteg gyerekek után.

- Változna-e a családi adókedvezmény?

- A családi adókedvezményt meg kívánjuk szüntetni, összegét pedig teljes egészében a hátrányos helyzetű gyermekek nevelésének támogatására, legnagyobbrészt a családi pótlék emelésére fordítani, mert ehhez minden gyerekes család hozzájut.

- Lennének-e a továbbiakban foglalkoztatási programok, akár kismamáknak, akár középkorúaknak, tartósan munkanélküliek, és fiatalok számára? Fenntartanák-e a közmunkások tömeges foglalkoztatását?

- Kifejezetten bővíteni kívánjuk a foglalkoztatási programokat, hogy ezzel az értelmetlen közmunka programokat is szűkíteni lehessen. Az ilyen, csupán mennyiségi bővítést jelentő programokat piaci módon szervezett új intézmények hangsúlyosabb szerepvállalásával váltanánk ki. (Szociális szövetkezetek, tranzitfoglalkoztatók, speciális munkaerő-kölcsönzők, kistérségi összefogás a foglalkoztatás bővítéséért, állami szerepvállalással különleges gazdasági övezetek létrehozása a súlyosan lemaradt térségekben). Ösztönözzük a képzést és foglalkoztatást összekötő programokat, rugalmassá, szektor- és régiófüggővé tesszük a minimálbért.

- Terveznek-e változást a személy jövedelemadóban? Maradna az egykulcsos adórendszer?

- A személyi jövedelemadónál a kifejezetten magas jövedelmekre második kulcsot vezetünk be, ugyanakkor visszaállítani tervezzük az adójóváírást vagy egy adómentes sáv bevezetését.

- Milyen módon támogatnák a kkv-kat, valamint az induló vállalkozásokat?

- A kkv-kat és az induló vállalkozásokat az erre létrehozott uniós programokkal, továbbá adó- és járulékkedvezménnyel támogatjuk. Ma azonban számukra is az a legsürgetőbb, ami minden más vállalkozás számára: a gazdasági ámokfutás beszüntetésével ösztönző gazdasági környezet teremtése. Megállapodunk e célból a szociális partnerekkel a gazdasági fölemelkedéshez szükséges lépésekről. Józan gazdaságpolitikával visszaszerezzük a befektetők bizalmát. Stabil adórendszert alakítunk ki, az adónemek számának jelentős csökkentésével. Előre meghirdetett terv szerint, fokozatosan kivezetjük az ágazati különadókat. Az Európában szokásos szintre mérsékeljük a bankadót, beszüntetjük a bankok folyamatos vegzálását, újrateremtjük érdekeltségüket a hitelezésben.

- Hogyan küzdenének a hátrányos helyzetű csoportok diszkriminációja ellen a munkaerőpiacon?

- Kiterjesztjük a foglalkoztatási kvótákat, rugalmassá tesszük teljesítésüket. Fejlesztjük a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását ösztönző adó-, járulék- és támogatási rendszert. Az őket sújtó előítéletek fölszámolására folyamatos médiakampányt indítunk, társadalmi elfogadottságukat már az iskolarendszeren belüli célzott programokkal is erősítjük.

Következő cikkünkben az LMP-t kérdezzük.

Az Együtt-PM válaszait korábbi cikkünkben itt olvashatja.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk