Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Kevés roma találja az utat a diplomához

Az elmúlt években fél százalékról 1,7 százalékra nőtt a roma fiatalok aránya a felsőoktatásban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

images

images

Czibere Károly kiemelte, hogy a továbbtanuló roma fiatalok számának további növekedését szolgálják a különböző ösztöndíjprogramok, így az Út a diplomához program is.

Közölte: a legnagyobb segítségre az iskolatípus-váltásnál van szüksége a hátrányos helyzetű fiataloknak, mert ilyenkor a szegényebb családok számára vállalhatatlan többletköltségek jelentkeznek. Példaként említette, ha a lakóhelyhez közeli iskola elvégzése után el kell költöznie a fiatalnak a középiskola vagy a felsőoktatási intézmény elvégzéséhez.

Kitért arra, hogy az Út a diplomához programra idén 275 millió forintot különítettek el, ez körülbelül harmadával több, mint a tavalyi keret. A programot is bővítették, idén először nem csak alap-, mester- és osztatlan képzésben tanulók, hanem felsőoktatási szakképzésben részt vevők is jelentkezhetnek.

Az államtitkár hozzátette: az ösztöndíj elnyerésének két feltétele, hogy 25 évesnél fiatalabb és hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű legyen a pályázó. Fontosnak nevezte, hogy a lehetőségről minden érintett fiatal értesüljön, ebben segítséget kapnak a roma szakkollégiumoktól, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a diákokkal.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter