Megjelent: 3 éve

Kiképezték, de aztán nem adtak munkát a diákoknak

Nagyjából 100-150 diákot toboroztak a vizes vb-re, informatikai munkára. Többkörös felkészítésen is részt vettek, 3000 forintos órabért ígértek nekik, de végül a fiatalok felét elküldték, még a munkába állás előtt. Pedig a diákszövetkezetek is tele vannak olyan munkával, amelyet a vb helyszíneken kellene végezni- írja a HVG.

images

images

A lapnál jelentkezett, egy informatikai iskolát végző diák, akinek egy nagy számítógépes cégnél dolgozó ismerőse hívta fel a figyelmét a lehetőségre. A munka nem jelentett volna gondot a srácnak: a világbajnokság hivatalos résztvevőinek kiosztott számítástechnikai eszközöket (telefonokat, tableteket és laptopokat) kellett volna kezelni, azaz kipróbálni, beleltárazni és operációs rendszerekkel ellátni a rendezvény előtt, majd a felmerülő problémákat megoldani a rendezvény ideje alatt.

A munkába állást megelőzte egy háromkörös felkészítés, amiért ugyanúgy megkapták a 3000 ft-os órabért a fiatalok, ahogy a munkáért megkapták volna. Első körben kommunikációt, és problémakezelést tanultak pl. hogyan kezeljenek egy ideges ügyfelet. Második körben, a Duna Arénában már konkrét feladatokat tanultak meg, amiket végezniük kellett volna a vb ideje alatt. A harmadikra Gyálon került sor.

Közben kiderült, hogy a munka elvégzéséhez mégsem kell 100-150 diák, elegendő 70 is. A HVG információ szerint a munka nélkül maradt diákokat erről külön nem értesítették.

A lapot tájékoztató diák egyébként megkapta a 15 órás tanfolyam után járó 45 ezer forintot, de mégis csalódott, mert számított a vizes vb két hete alatt megkereshető összegre. A fiú azt állítja, hogy a fizetése napi 24 ezer forint lett volna, amiből nem is vontak volna le, mivel "csókos" volt. Azt is elmondta a lapnak, hogy rajta kívül még 20-25 ilyen diák lehetett, velük munkaszerződést sem kötött volna a cég.

A fiú állításait még két forrás megerősítette a HVG-nek, így megkérdezték a munkát adó számítógépes cég, az EuroOne ügyvezetőjét is a dologról, szerintük túlzóak a számok, ők több diákszövetkezetet is felkerestek és a tanfolyamokat elvégző fiatalok közül már többen munkába álltak. Az ügyvezető pontosan nem tudta hányan jelentkeztek, és hány lépett végül munkába, de állítása szerint sok fiatal meg sem jelent a képzéseken. Azt viszont kizártnak tartja, hogy lettek volna olyanok akik fizetésüket tisztán kapták volna kézhez, azt állítja ők mindenkivel szerződést kötöttek.

A számítógépes cég, az EuroOne a 100 milliós nagyságrendű megbízási díjért nemcsak a diákok által végzendő támogatói feladatokat végzi, hanem profi IT-szakemberek foglalkoztatását és call center működtetését is vállalták.

A HVG korábban arról is beszámolt, hogy a vizes vb fő helyszínének számító úszóarénában 1000 forintos órabérért, a semmittevésért fizették a diákmunkásokat, akiknek kifejezett kérésére sem tudott munkát adni a létesítményvezető.

HVG
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter