Megjelent: 4 éve

Komoly bérfeszültségek lehetnek az állami cégeknél is

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése az állami és önkormányzati cégek számára is komoly költségnövekedést jelent. A bérek összecsúszása, pedig feszültségekhez vezet, írja a Világgazdaság.

A 17-18 ezer főt foglalkoztató Volán-társaságoknál 1 milliárd forinttal nőnek a bérköltségek a minimálbér és bérminimum emelésének következtében. A MÁV-nál 38 ezer munkavállalóból 11 ezret érint az emelés, így itt is jelentős bértömeg-növekedés történik. Ami azonban a költségeknél is komolyabb probléma, hogy az emelés komoly bértorlódáshoz vezet több területen.

Például egy kezdő váltókezelő majdnem annyit keres, mint egy jelentős tapasztalattal rendelkező forgalmiszolgálat-vezető, aki ráadásul a főnöke, mondta a lapnak Bárány Balázs, a VDSZSZ Szolidaritás érdekvédelmi alelnöke. Ahogy az autóbuszvezetők és a karbantartók közt is hasonló feszültség lehet.

Ráadásul ezeknél a cégeknél általában munkaerőhiány van már így is, a versenyszféra béremelései is komoly elszívóhatást jelentenek. Így kérdés mekkora forrást tud biztosítani béremelésre a fenntartó. A szakszervezetek az idén először ígéretet kaptak arra, hogy a kormány egységes bérjavaslatot dolgoz ki az állami tulajdonú társaságok számára.

Világgazdaság
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter