Megjelent: 2 éve

Korlátozza a növekedést a munkaerőhiány

Észszerűsíteni kellene a közszférában, a felszabaduló munkaerő pedig a versenyszférában találhatná meg a számítását - mondta a Világgazdaságnak Ürmössy Gergely.

images

images

A makrogazdasági elemző úgy látja: a közfoglalkoztatásra szánt jelentős állami forrásokat oktatásra, képzésre kellene fordítani, hogy a több mint 160 ezer érintett versenyképes tudással gazdagodjon, s így megtalálja helyét az elsődleges munkaerőpiacon. Számos cég már be sem jelenti az állami szervnek, hogy munkaerőre lenne szüksége, mivel belefásult, hogy úgysem kap megfelelő szakképzettségű dolgozót, így másként próbálja megoldani a problémát. Nem kevés cégnek már korlátozza a növekedését a szakképzett munkaerő hiánya - mondta a Világgazdaságnak Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője.

Ez év januárjában a munkáltatók összesen 24,6 ezer üres álláshelyet jelentettek be, ezek 42,9 százalékához támogatást igényeltek. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, Budapestre és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére összpontosult, e területeken létesítették az állások 33,3 százalékát. Idén januárban 101,9 ezer álláslehetőség volt, amelyből a zárónapon 72,3 ezer maradt betöltetlen. Ebből csaknem 20 ezer Budapesten van.

VG

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter