kapubanner for mobile
Megjelent: 8 hónapja

Közel 20 ország munkaerőpiaca vált elérhetővé - Minősített foglalkoztatóvá lépett elő a Viapan!

A hiányszakmákban tapasztalt munkaerőhiány megoldására a kormány akciótervet dolgozott ki, az úgynevezett „minősített foglalkoztató” státuszt, amely egy szigorú engedélyeztetési folyamat során szerezhető meg. Azon munkaerő-kölcsönző cégek mondhatják el magukról, hogy minősített kölcsönzők, amelyek biztosítani tudják a hazai vállalatok számára a harmadik országbeli munkavállalókat, valamint a könnyített munkavállalási és tartózkodási engedély megszerzésének folyamatát.  

viapan munkaerő piac kölcsönzés-

A kormány először 2016-ban nyitotta ki a kapukat két EU-n kívüli ország: Ukrajna és Szerbia munkavállalói előtt. 2022 nyarán a lista kilenc újabb országgal bővült, úgy mint: Fülöp-szigetek, Indonézia, Vietnám, Mongólia, Fehéroroszország, Kazahsztán, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, a 407/2021. (VII. 8.) Külgazdasági és Külügyminiszter Közleménye alapján. Ezekből az országokbólminősítési eljáráson átesett munkaerő-kölcsönzők(hivatalosan: minősített foglalkoztatók) gyorsított adminisztrációval hozhatnak be munkavállalókat  maximum két éves szerződéssel. Ezt követően újabb 8 országból lett könnyebb a toborzás, például: Brazília, Kolumbia stb (ezeket az országokat a fent megnevezett közlemény egységesíti). Jelenleg pedig közel 20 országszerepel azon a listán ahonnan könnyített eljárással foglalkoztathatók a munkavállalók. 2021. szeptember 1-től lehetett minősítésre pályázni, melyet idén a Viapan Group kölcsönző cége, a Viapan Dologidő Kft. is sikeresen elnyert. 

Ki lehet minősített foglalkoztató? Miért éri meg harmadik országbeli munkavállalókat foglalkoztatni? 

Általánosságban kijelenthető, hogy a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatása jelentős adminisztratív teherrel jár, valamint számos feltétel és korlátozás mellett lehetséges csak. Munkaerőpiaci szakértők rámutattak, hogy egyik évről a másikra 150 ezer fő kilépőre 100 ezer fő belépő se jut. Ha a munkaerőpiac stagnálna is, akkor is évi 50 ezer munkavállalót kellene pótolni éves szinten. Ennek is tudható be, hogy 2016-tól folyamatosan nő azon országok listája, ahonnan kölcsönözhető munkaerő Magyarországra.  

Csizmadia Gábor a Viapan Group ügyvezető igazgatója és a MMOSZ elnökeis megerősítette, hogy a magyar gazdaság munkaerőhiánnyal küzd. Partnereik elsőkörben belföldön keresnek munkaerőt, ahova tudnak, magyarokat vesznek fel, de ez nem mindig lehetséges. A hazánkban működő cégek azért nyitottak a külföldi munkavállalók alkalmazására, mert a magyarok a hiányszakmákban vagy elfogytak, vagy nem jelentkeznek az adott állásra. „A sok betöltetlen munkahely hosszú távon ellentétes az ország érdekével, hiszen, ha a nemzetgazdaság teljesítménye szempontjából fontos termelő cégek nem tudják teljesíteni a vállalásaikat a munkaerő hiánya miatt, akár tovább is költöztethetik telephelyeiket olyan országba, ahol nagyobb számban állnak rendelkezésre a dolgozók. A hozzánk érkező külföldiek segítenek fenntartani a stabilitást és a munkahelyek megmaradását, a meglévő munkavállalók munkahelyét megőrizve.” 

A harmadik országból érkezők foglalkoztatásának előnye, hogy növekszik a cég teljesítménye, ezáltal gyorsabb a vállalat teljesítménye és újabb projektek elvállalására ad lehetőséget, mellyel rövidebb időn belül tud gyarapodni az adott cég.  

Sorra érkeznek a projektek Magyarországra, de ehhez fel kell zárkózni  

A munkaerő-piaci szükségletek dinamikájának lekövetéséhez elengedhetetlen az átrendeződés és a harmadik országbeliek bevonása. „Partnereinknél is azt látjuk, hogy egyre nyitottabbá válnak a távol keleti munkavállalók foglalkoztatására, mivel ez valódi megoldást kínál számukra a jelenleg tapasztalható munkaerőhiányra” – számolt be Csizmadia Gábor. 

A mostani hazai munkaerőpiaci körkép azt mutatja, hogy rengeteg szakképzettséget igénylő fizikai munkakör hiányszakma, amelyet a lokáció és a munkaidő-beosztás csak nehezít. Sok esetben jó karbantartót, erősáramú villanyszerelőt vagy éppen targoncavezetőt jellemzően nehezebb találni. Mindemellett léteznek olyan munkakörök is, amelyekre itthon már nincs felkészítő képzés, viszont még léteznek gyárak, ahol az adott technológiával dolgoznak. Ezen helyzetek megoldására kevés lehetőség van, nehéz alternatívát kitalálni, mert nincs aki átképezze a munkavállalókat, vagy a cég sem vállalja a betanítást.  

Milyen iparágak számára jelent mindez releváns megoldást?  

Majdnem 20 ország állampolgárai minősített kölcsönbeadók által, mint a Viapan is, engedélymentesen foglalkoztathatók meghatározott hiányszakmákban, mint például: vegyészmérnök, rendszergazda, szociális gondozó, bolti eladó. A teljes lista jelenleg 138 munkakört sorol fel. Nemrég ez a könnyítés csak a szomszédos harmadik országok állampolgáraira vonatkozott: „2016-ban elsőként jelentünk meg Ukrajnában és Szerbiában, mint munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég, ezért is nagy a tapasztalatunk és jártasságunk az ügyintézésben. Ismerve valamint napi szinten találkozva a hazai piac sajátosságaival, kihívásaival, a lehető leggyorsabban tudunk reagálni az igényekre” – mutatott rá Vida Péter, a Viapan Group elnöke.  

A külföldi munkavállók behozatalában sok éves gyakorlattal rendelkező Viapan Group minden törvényi előírásnak eleget tesz, így megszerezte a minősített foglalkoztató státuszt. Ezzel kinyitva a fejlődés kapuit partnereinek. A tanúsítvány birtokában a Viapan átvállalja illetve kezeli a teljes ügyintézést és adminisztrációt, mint például a harmadik országbeli munkavállalók anyanyelvi tájékoztatását vagy éppen folyamatos kapcsolattartás az idegenrendészeti hatósággal. 

Vida Péter kitért arra is, hogyha a vállalatok most fel tudják tölteni az üres álláshelyeket, akkor számtalan munkahely fog a jövőben is fennmaradni. „A Magyarországra érkező munkavállalók megfelelő körülmények között történő foglalkoztatása hosszútávon előnyös lesz a hazai vállalatoknak és azok dolgozóinak is, továbbá az ország gazdaságának is pozitívummal fog járni.” 

Találjon munkaerőt a Viapannal! 

Legyen szó gyári munkáról, könyvelőről, vagy felsővezetőről - mi megtaláljuk az Önök cégének a legjobb munkaerőt! Nem csak munkaerőt, hanem tanácsot is adunk! 

Nézze meg a Viapan kapcsolódó szolgáltatásait: https://www.viapan.hu/hu/munkaltatoknak/szolgaltatasok

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive... Teljes cikk

Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk