Megjelent: 13 éve

Közel ötvenezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma

2002 és 2007 között 47 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma a 15-64 éves korosztályban, a foglalkoztatási ráta pedig 56,2-ről 57,3 százalékra javult - mondta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter évértékelő tájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

images

images

Lamperth Mónika elmondta, hogy átalakult a foglalkoztatás szerkezete, 47,3 ezerrel csökkent a közszférában foglalkoztattak száma, de őket "felszívta a munkaerőpiac." A kormányszóvivői tájékoztatón dr. Lamperth Mónika az elmúlt év eredményeit összefoglalva kiemelte, hogy a Munkaerőpiaci Alap kifizetései 2006-ban és 2007-ben elérték a 638 milliárd forintot. A humánerőforrás operatív program keretében foglalkoztatási, felnőttképzési és szociális területet érintő programokra 111,8 milliárd támogatásról döntöttek, amelyből eddig 83,5 milliárdot fizettek ki.

Elmondta, hogy a társadalmi megújulás operatív program és a társadalmi infrastruktúra operatív program fontos szakmai célkitűzések megvalósítására indult el. Az előbbi 124 milliárd, az utóbbi pedig 19 milliárd forintból gazdálkodhat. A szaktárca munkaerő-piaci politikájában célzott foglalkoztatás-politikai intézkedések segítik a munkahely-teremtési akciókat, például a munkahelyteremtő beruházások vagy a magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásainak támogatása - közölte.

Beszámolt a pályakezdőket segítő START programról is: eddig 55 ezer fiatal foglalkoztatására nyílt lehetőség a START kártyával. A tartósan álláskeresőket, a gyes mellett munkát vállalókat és a gyesről ápolási díjról visszatérőket segíti a START Plusz program - eddig ötezer ilyet osztottak ki. A START Extra keretében eddig 2 800 - az életkor, vagy az alacsony iskolai végzettség miatt - tartósan álláskeresőt segítettek.

Elmondta, hogy megújították a szak- és felnőttképzést. 2006-ban és 2007-ben 50 milliárd forintot költöttek képzésekre. A "Lépj egyet előre" program során összesen 31 ezer embernek tudtak segíteni az álláshoz jutásban. A feketemunka visszaszorítására 57 ezer munkaügyi ellenőrzést végeztek és 115 ezer feketén foglalkoztatott munkavállalót találtak. Szólt arról is, hogy szigorúbbá vált a fogyasztóvédelem. Az eredmények közé sorolta, hogy létrehozták a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, és 2008-tól Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodák országos hálózata működik.

Az eredmények között számolt be többek között arról is, hogy elkészítették és társadalmi vitára bocsátották a hajléktalanügyi stratégiát, kiépítették az Országos Esélyegyenlőségi Hálózatot.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter