Szilágyi Katalin
Megjelent: 9 éve

Kudarcok nélkül - az álláskeresést is meg lehet tanulni

images

images

Legyen szó bármilyen szakmáról, munkakörről, a munkahely elvesztése mindenkit rosszul érint, és a kezdeti bizakodás is könnyen alább hagyhat, ha valakit sorozatos kudarcok érnek az álláskeresés során, ami manapság akár egy-másfél évig is eltarthat. Egy megfelelő, személyre szabott akciótervvel azonban ezek a kudarcok elkerülhetőek, a folyamatot fel lehet gyorsítani, illetve jobb feltételekkel lehet ismét munkába állni.

A gondoskodó elbocsátás hazai úttörőjének számító Kozak HR az elmúlt évek során azt tapasztalta, hogy azok az elbocsátott munkavállalók, akik outplacement programban vettek részt, sikeresebben jutottak új álláshoz, mint azok, akik nem kaptak semmilyen támogatást. - Egy megfelelően felkészített álláskeresőnek sokkal jobbak az esélyei az adott állásért folyó versenyben - mondta Kozák Emese, a cég ügyvezető-tulajdonosa azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen Állásmentor elnevezésű, szeptemberben induló új szolgáltatásukat mutatták be.

Egyre nagyobb az igény az egyéni tanácsadásra

Az elsősorban multinacionális cégek által igénybevett outplacement programok lényege, hogy a leépítésben érintett munkavállalóknak segítséget nyújtanak az újra-elhelyezkedésben vagy egyéb jövedelemszerző tevékenység, például vállalkozásindítás megvalósításában. A program eredményességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Kozak HR ügyfelei esetében csoportos leépítés során - szektorfüggően - a munkavállalók 70-94 százalékának, míg az egyéni tanácsadással támogatott ügyfelek közül majdnem mindenkinek - 98-99 százalékának - sikerült a program végéig elhelyezkednie, vagy más kereső tevékenységet megvalósítania.

Ugyanakkor a tanácsadó cégnél úgy látják, a válság miatt sokan maradtak állás nélkül, és hiába próbálkoznak, mégsem sikerül munkát találniuk. Az álláskeresést azonban meg lehet tanulni - hangsúlyozta Kozák Emese, hozzátéve, ebben szeretnének segíteni, ezért dolgozták ki a programot, amely célirányos és személyre szabott. Ugyanakkor nem egy outplacement szolgáltatásról van szó, hanem egy felkészítő szakmai tréningről.

Akadályok az álláskeresés során

- Az álláskeresőknek sokszor már az is problémát jelent, hogy egyáltalán megfogalmazzák, milyen pozícióban, állásban tudják magukat elképzelni. Gyakran nem tudják megnevezni az erősségeiket, nem megy igazán az önéletrajz és motivációs levél írása sem, illetve sokan igénylik az interjúk, a tárgyalási technikák gyakorlását is - sorolta a tipikus elhelyezkedési problémákat Dömök Gabriella, a Kozak HR outplacement tanácsadója.
Tipikus problémák az álláskeresés során
- Jövőkép, célok, értékrend megfogalmazása
- Erősségek, pozitív tulandonságok megnevezése
- Célszakmák, célcsoportok meghatározása
- Álláspiac, álláskeresési csatornák, a kiválasztási folyamat
- Önéletrajz, motivációs levél írása
- Interjútechnikák
- Bértárgyalás
- Álláskeresési folyamat menedzselése


Az Állásmentor nevű programban ezeket az akadályokat kilenc modulba gyűjtötték össze. Az első találkozás alkalmával a jelentkező és a tanácsadást végző "állásmentor" meghatározzák azokat az elemeket, amelyre az illetőnek a legnagyobb szüksége van. Felmérik, mi az, amiben jó, és hol van az a pont, ami miatt az álláskeresési folyamat elakad. - Elképzelhető, hogy valaki csak a bértárgyaláson vérzik el, így csak ezt kell gyakorolni, de az is lehet, hogy már a célok megfogalmazásánál bizonytalankodik. A modulokat tehát külön és egyben is igénybe lehet venni - tette hozzá Dömök Gabriella.

A program nemcsak alkalmazottaknak, hanem olyan vezetőknek is a hasznára válhat, akik szeretnének karriert váltani, de nem tudják, milyen irányba induljanak el. A tanácsadók közös gondolkodással, célirányos kérdéssorokkal és feladatokkal segítenek válaszokat találni a rövid-, közép- és hosszú távú jövőt érintő kérdésekre. Ha az erősségeinkben nem vagyunk biztosak, képesség és tulajdonság tesztek segítségével ezeket is feltérképezik.

A Kozak HR-nél úgy látják, sokan nincsenek tisztában a munkaerő-piaci, fizetési lehetőségeikkel sem, ezért az adott régióra jellemző trendeket is megismerhetik a programban részt vevők. Ha az állásinterjúra nem hívnak be minket, akkor nagy valószínűséggel a nem megfelelő önéletrajz vagy a rosszul megírt motivációs levél lehet a magyarázat, ezeket mindig az adott pozícióra csomagoltan kell elkészíteni - a tréning során ennek a mikéntjét is el lehet sajátítani, de arra is megtanítják az álláskeresőket, hogy a bértárgyalásnál hogyan kerüljék el a tipikus szerződéskötési csapdákat.

Dömök Gabriella elmondása szerint nemcsak tanácsokkal készítik fel a jelentkezőket, hanem különböző "házi feladatokkal" igyekeznek hozzásegíteni őket ahhoz, hogy felkészült álláskeresővé váljanak, rutinra és magabiztosságra tegyenek szert és hitelesebben, erőteljesebben tudják magukat képviselni a munkaerőpiacon.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter