Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Lassan kimerülnek a munkaerő-tartalékok?

A gazdaságilag inaktív népesség aránya egyre inkább csökken, ami azt is jelenti, hogy előbb-utóbb már nem fog tudni érdemben növekedni a foglalkoztatás, írja a Portfolio.

images

images

Néhány éve még jelentős szabad munkaerő-tartalékok álltak rendelkezésre az országban, de ez mostanra elfogyóban van, különösen azok, akiket könnyű a munkaerőpicra vezetni, és legtöbb helyen a munkaerőhiány okoz problémát.

Európai uniós összehasonlításban is azok közé az országok közé tartozunk, amelyek kezdik kimeríteni a munkaerő-tartalékukat, írja a Portfolio. (Ugyanakkor a számok kicsit csalókák, hiszen Magyarországon a közfoglalkoztatottak is aktívnak számítanak, ugyanakkor a nyílt munkaerőpiacra nem könnyű őket visszaterelni. Így velük nehezen kezelhető a munkaerőhiány.)

Magyarországon például a munkaerőpiacon aktív népesség potenciálisan csak 3 százalékkal tudna bővülni, ha a dolgozni vágyó inaktívak mind munkába állnának, az uniós átlag ehhez képest 4,5%. Valamivel még kevesebb a tartalék Szlovákiában, Szlovéniában és Csehországban, de Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Írországban.

Magyarországon nagyjából 280 ezren vannak azok a gazdaságilag inaktívak, akiket vissza lehetne, viszonylag könnyen, terelni a munkaerőpiacra.

Portfolio
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A hazai vállalkozásokra nem jellemző az időszakos leállás

Ha mégis beiktatnak egy kis szünetet, az jellemzően maximum egy hétig tart, és többnyire az egész céget érinti. A leállás időszaka összefügghet a... Teljes cikk

Munkaerő-piaci alternatívák kistelepülésen élőknek

Kistelepülésen élni vagy egy választás következménye, vagy oda születtünk. Nagyvárosból sokan költöznek vidékre teljes életmódváltással, de... Teljes cikk

Évi 358 milliárd eurójába kerül a közép- és kelet-európai vállalkozásoknak a munkaerőhiány

A megkérdezett cégek negyedének a szakképzett munkaerő hiánya évente több mint 5%-os bevételkiesést jelent. Teljes cikk