Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 hónapja

Magasabb béreket és átlátható finanszírozást szeretnének a felsőoktatási dolgozók

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a finanszírozás elégtelen szintje, belső strukturális ellentmondásai, a valós költségeket nem tükröző képzési normatívák akadályozzák a felsőoktatásban a minőségi szakmai munkát - írják sajtóközleményükben.

images

Az ELTE Szenátusa a 2019-es költségvetési évre vonatkozóan egyenként 250 millió forintos költségcsökkentő intézkedési terv kidolgozására kötelezte két legnagyobb karát, a Bölcsésztudományi és a Természettudományi Kart. Ilyen mértékű forrásmegvonás (egyéb intézkedések mellett) létszámcsökkentés kikényszerítését jelenti; a két Kar várhatóan 50-70 oktatójától kénytelen megválni.

Elutasítják, hogy a magyar felsőoktatási intézmények képzési és kutatási teljesítményét finanszírozási szempontok határozzák meg és nem az oktatással szemben támasztott minőségi, a tudományterületekhez igazodó szakmai elvárások.

Közleményükben felszólítják az Emberi Erőforrások Minisztériuma felelős vezetőit, tárják fel a felsőoktatás finanszírozásának problémáit, mutassák be a korábban kidolgozott, új finanszírozási modellre vonatkozó elképzeléseket és hatástanulmányokat, folytassanak érdemi szakmai és társadalmi egyeztetést.

Követeléseik:


  • új, a tényleges költségeket elismerő új képzési normatíva-rendszer kidolgozása
  • versenyképes felsőoktatási bérek
  • a források biztosítását a magas színvonalú oktatási és kutatási munka fenntartására, fejlesztésére, korszerűsítése


Fotó: Pixabay
OS
Follow hrportal_hu on Twitter