Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Még több román jöhet?

További nyitás is elképzelhető a magyar munkaerő-piacon Románia és Bulgária irányában, azt követően, hogy Magyarország megvizsgálja a féléves tapasztalatokat - mondta Göncz Kinga külügyminiszter az MTI-nek kedden, miután beszámolót tartott az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén.

images

images

"Amikor azt mondtuk, hogy több mint kétszáz foglalkozás esetében nyitjuk ki a munkaerő-piacot, akkor azt is mondtuk, hogy félévente felülvizsgáljuk. Még nem lehet tudni az eredményeket, de nyilvánvalóan az eredményektől függően elképzelhető további nyitás" - mondta Göncz Kinga a bizottsági ülést követően a távirati irodának. Hozzátette: akár további ötven szakmával több is bővülhet a lista. A kérdésben ősszel várható konkrét döntés - tette hozzá a külügyminiszter.

A kormány 2006 december végén jelentette be, hogy Magyarország ütemezetten nyitja majd meg munkaerőpiacát a bolgár és a román munkavállalók előtt; a két ország uniós tagságának első két évében 219 szakmára terjed ki az automatikus engedélykiadás. Azoknak, akik az érintett szakmában szeretnének Magyarországon dolgozni, kérniük kell ugyan munkavállalási engedélyt, de annak megadása automatikus. Az európai ügyek bizottsága keddi ülésén tárgyalta a Magyar Köztársaság európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről és az európai integráció helyzetéről szóló jelentést.

A dokumentumhoz kapcsolódóan Göncz Kinga kiemelte: az elmúlt év fontos kérdése volt a schengeni csatlakozás előkészítése, az alkotmányszerződéssel kapcsolatos munkák, valamint a nyugat-balkáni bővítés. A jelentést ismertetve a külügyminiszter hangsúlyozta a munkaerő-piaci nyitás fontosságát, valamint a terrorizmus elleni intézkedéseket.

Hörcsik Richard a bizottság fideszes tagja az ülésen hangsúlyozta, hogy habár a jelentés igen terjedelmes, az anyagot mégis felületesen állították össze, lényegi információkat nem tartalmaz. A jelentés feladata nem az lett volna, hogy értekezzen az Európai Unió jelenlegi tevékenységéről, hanem a kihívásokról kellett volna szólnia - tette hozzá.

A bizottság a jelentést elfogadta.


Follow hrportal_hu on Twitter