Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Még több szakmát nyitna meg a külföldiek előtt a munkaügyi tárca

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok, Románia és Bulgária állampolgárai számára megnyitott szakmák körének bővítését javasolja hamarosan a kormánynak a munkaügyi tárca - jelentette ki Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára kedden, Szegeden.

images

images

A minisztérium a következő hetekben javaslatot fog tenni a kormánynak, hogy elsősorban a hiányterületek szakmunkás munkaköreivel bővüljön az a kör, ahol munkaerőpiaci elemzés nélkül kaphatnak munkavállalási engedélyt román és bolgár állampolgárok - mondta a szakállamtitkár az országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának kihelyezett ülésén.

A Magyarországon munkavállalási engedélyért folyamodó külföldi állampolgárok száma mintegy egyharmadával csökkent az első negyedévben, az elmúlt esztendő hasonló időszakához viszonyítva. Érvényes ez a román és bolgár munkavállalókra is, akik közül tavaly 8.381-en, az idén pedig 6.052-en kértek ilyen engedélyt az év első három hónapjában - közölte a szakember.

Székely Judit szerint ebben közrejátszik az, hogy Magyarország nem az első számú célország az újonnan csatlakozottak számára, hiszen számos uniós tagország teljesen megnyitotta munkaerőpiacát. Példaként Spanyolországot említette, ahol az év első két hónapjában 110 ezer román és 90 ezer bolgár állampolgár jelent meg.

Romániából elsősorban fizikai dolgozók és szakmunkások érkeztek Magyarországra főként az építő- és fémiparba, leginkább a hiányszakmák területére, illetve az egészségügyben vállalnak munkát orvosok és szakápolók - mondta a szakállamtitkár.

Nagy Ágnes, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója elmondta: az országos tendenciához hasonlóan a Dél-Alföldön is csökkent - mintegy felére esett vissza - a munkavállalási engedélyt kérő román és bolgár állampolgárok száma. 2006-ban az első negyedévben 1.100-an, az idei esztendőben pedig csupán 522-en kértek ilyen engedélyt.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter