Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Még több szakmát nyitna meg a külföldiek előtt a munkaügyi tárca

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok, Románia és Bulgária állampolgárai számára megnyitott szakmák körének bővítését javasolja hamarosan a kormánynak a munkaügyi tárca - jelentette ki Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára kedden, Szegeden.

images

images

A minisztérium a következő hetekben javaslatot fog tenni a kormánynak, hogy elsősorban a hiányterületek szakmunkás munkaköreivel bővüljön az a kör, ahol munkaerőpiaci elemzés nélkül kaphatnak munkavállalási engedélyt román és bolgár állampolgárok - mondta a szakállamtitkár az országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának kihelyezett ülésén.

A Magyarországon munkavállalási engedélyért folyamodó külföldi állampolgárok száma mintegy egyharmadával csökkent az első negyedévben, az elmúlt esztendő hasonló időszakához viszonyítva. Érvényes ez a román és bolgár munkavállalókra is, akik közül tavaly 8.381-en, az idén pedig 6.052-en kértek ilyen engedélyt az év első három hónapjában - közölte a szakember.

Székely Judit szerint ebben közrejátszik az, hogy Magyarország nem az első számú célország az újonnan csatlakozottak számára, hiszen számos uniós tagország teljesen megnyitotta munkaerőpiacát. Példaként Spanyolországot említette, ahol az év első két hónapjában 110 ezer román és 90 ezer bolgár állampolgár jelent meg.

Romániából elsősorban fizikai dolgozók és szakmunkások érkeztek Magyarországra főként az építő- és fémiparba, leginkább a hiányszakmák területére, illetve az egészségügyben vállalnak munkát orvosok és szakápolók - mondta a szakállamtitkár.

Nagy Ágnes, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója elmondta: az országos tendenciához hasonlóan a Dél-Alföldön is csökkent - mintegy felére esett vissza - a munkavállalási engedélyt kérő román és bolgár állampolgárok száma. 2006-ban az első negyedévben 1.100-an, az idei esztendőben pedig csupán 522-en kértek ilyen engedélyt.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter