kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Megfelelő felnőttképzéssel a munkanélküliség ellen

A munkaerő-piaci igényeknek megfelelő minőségi szak- és felnőttképzést kell létrehozni, amelynek jelentős a feladata a munkanélküliség csökkentésében is - értettek egyet az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények IV. Országos Konferenciájának előadói. A nap folyamán elhangzott: az akkreditációs rendszer megújításra szorul.

images

A konferencia alkalmat adott a szak- és felnőttképzés területén szükséges változások megfogalmazására, melyeket javaslatként továbbítanak a kormánynak - mondta el Zsuffa Ákos, az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesületének (AFIOE) elnöke.

A kormány egyik fontos feladata a foglalkoztatás bővítése, hiszen azon uniós cél, hogy 2020-ra minden tagállam elérje a 75 százalékos foglalkoztatási arányt, még nagyon távoli Magyarország számára - hívta fel a figyelmet a konferencia első előadójaként Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. E probléma kezelésében kiemelten kell kezelni a szakképzések és a felnőttképzések szerepét, hiszen a munkanélküliséggel küzdő térségekben élők számára ez jelentheti a kiutat. Az államtitkár elmondta: az Új Széchenyi Terv több programmal is támogatja a szakképzést, ügyelve arra, hogy ne csak mennyiségi, de minőségi változások is szülessenek. Ennek érdekében kevesebb és átláthatóbb, ellenőrizhetőbb felnőttképzés kell, amelyben a minőségi képzés a munkaerőpiac elvárásaihoz alkalmazkodik - fogalmazott Czomba Sándor.

Egyetértett ezzel Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért felelős államtitkára is, aki előadásában hangsúlyozta: munkaerőhiány és túlképzés jellemzi a szakképzést, így a változások elengedhetetlenek. A központi programok csak az elérendő kompetenciákat tartalmazzák, az elsajátítandó ismereteket pedig nem, miközben a gyakorlati órák száma alacsony. Szükség van gyakorlatközpontú képzési rendszer kialakítására, a képzés hatékonyságának javítására, valamint a pályakövetés bevezetésére is - fogalmazott Odrobina László. Hozzátette: a reformok célja, hogy hatékonyabbá váljon a szakképzés, és az kiszolgálja a munkaerőpiacot, a felnőttképzésben pedig valós tudást kapjanak a végzettek.

Elnöki évértékeléssel folytatódott a konferencia, amely során Zsuffa Ákos beszélt az AFIOE múltjáról, és jövőbeni feladatiról. Felhívta a résztvevők figyelmét, hogy az egyesület immár teljesen független, így a jövőben minden eddiginél hatékonyabban képes a felnőttképző intézmények érdekeinek érvényesítésére.

Márpedig szükség is van erre, hiszen a szakképzés megújítása során számos kihívással kell szembenézniük, főként annak fényében, hogy az évek alatt változtak a szakképzési és felnőttképzési igények. Az AFIOE elnöke kiemelte: ma már rendkívül fontos szempont a kutatás-fejlesztési és az innovációs tevékenységek ösztönzése, a dinamikus üzleti környezet kialakítása a képzések megtervezésénél. Az egyesület minden szakmai segítséget igyekszik megadni a képzőknek, erősíti nemzetközi kapcsolatait, de a pályázati programokban is szerepet vállal.

Szántó Zoltán, a Felnőttképzési Akkreditációs Testület elnöke elmondta, hogy a felnőttképzésen belül is nagy szerepet kap a szakképzés. Magyarázatként említette az új szakképesítések lehetőségét, kompetenciák, képességek kialakítását, valamint a továbbképzések, ismeretfelújító képzések és a ráépítő képzések megjelenését. Ugyanakkor sérelmezte az iskolarendszerű képzések alacsony óraszámát, de kiemelte, hogy a képzés hatékonysága okán a felnőttképzésben akár kevesebb óraszám is elegendő a tanulók motiváltsága miatt. Előadásában beszélt arról is, hogy az akkreditációs rendszer is megújításra vár, mert az már nem tud újat adni. Holott a felnőttképzésben erősíteni kell a gyakorlati képzés szerepét - fogalmazott Szántó Zoltán.

Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatóságának képzési igazgatója elmondta: a versenyképesség a felnőttképzésben is kulcskérdés. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyképes legyen, egy modern szakmunkásképzésből kikerülőkkel kellene feltölteni az álláshelyeket. Ehhez el kell érni, hogy a szakmunkásképzés egyszerre elégítse ki a munkaerőpiac elvárásait, legyen hatékony és versenyképes, és már a képzés alatt karrierlehetőséget nyújtson a tanulóknak. Jelenleg azonban alacsony a képzési hajlandóság, túlszabályozott a felnőttképzési rendszer, amely nem követte az álláskeresők számának növekedését - fogalmazott Szilágyi János.

A konferencia újdonságaként a résztvevők a word cafe beszélgetések egyes szekcióban fogalmazhatták meg javaslataikat a döntéshozók felé. A Felsőfokú szakképzés, felsőoktatás és a felnőttképzés viszonya címmel megrendezett műhely beszélgetőpartnerei egyetértettek abban, hogy amíg nincsenek meghatározva a felnőttképzés bemeneti követelményei, addig a felsőfokú szakképzés és a felnőttképzés integrációja rendkívül nehezen megoldható, pedig nagy szerepe lenne a munkanélküliek felszippantásában.

A változásokhoz viszont a gazdaságnak is meg kell fogalmaznia az elvárásait, annak hiányában a felnőttképzők ugyanis nem tudnak megfelelni a munkaerőpiacnak. Tisztázni kell a regionális fejlesztési tervekben a life long learning szerepét is, illetve azt, hogy az érintett csoport felnőttként hogyan tud bekapcsolódni a képzésbe - értettek egyet a műhelybeszélgetés résztvevői.

Összességében gazdaságstratégiára, a foglalkoztatás fejlesztésére, aktív life long learning viszonyra, valamint a képzést folytatók szakmai véleményére van szükség a felnőttképzések eredményességéhez - fogalmaztak a szakemberek.

Edupress
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk