Megjelent: 4 éve

Megint szinte minden támogatást a közmunka kap

A 2017-es költségvetésben is a közmunka kap legnagyobb támogatást a foglalkoztatási alapból, így egyéb ösztönzőkre a nyílt munkaerőpiacon, amit szakértők már régóta sürgetnek, megint alig jut pénz, írja a Világgazdaság.

images

images

Jövőre a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban (NFA) a közfoglalkoztatásra 325 milliárd forintot szánnak, aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökre azonban csupán 16 milliárd forintot.

A munkanélküliek ellátására, a foglalkoztatási és képzési támogatásokra ugyanannyi az előirányzott összeg, mint tavaly, a bérgarancia támogatása csökkent. A szakképzési és felnőttképzési támogatásokra ugyanakkor mintegy 6, az uniós programok elő- és társfinanszírozására 15 milliárddal több jut 2017-ben.

Az NFA bevételei pedig elsősorban a munkáltatók és a munkavállalók által befizetett járulékokból származnak, így alapvetően ezeket az összegeket tulajdonképpen vissza kellene forgatni a munkaerőpiacba, ahelyett, hogy a közmunka finanszírozására költik, ami állami feladat lenne. Ráadásul a közmunkások kis százaléka tud visszatérni a nyílt munkaerőpiacra. Így ezt a célt a támogatás nem igazán valósítja meg.

Világgazdaság
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter