Megjelent: 2 éve

Minden, amit az adóvisszatérítési nyomtatványról tudni érdemes

Bár sok esetben automatikus lesz a 2022-es adó-visszatérítés a NAV részéről, mégis érdemes előre számba venni, hogy kinek jár a kedvezmény, és kinek érdemes a nemrég megjelent VISSZADO nyomtatványt benyújtani.

A visszatérítésben érintett személyek a gyermeket nevelő, családi kedvezményre jogosult szülők. Amennyiben egy szülő jogosult 2021-ben legalább egy napot a családi kedvezményre, akkor is kaphat adó-visszatérítést a jogszabályoknak megfelelően, ha ő valójában nem is vette igénybe ezt a kedvezményt.

Mivel rendszer a családi kedvezményre való jogosultságon alapszik, így a családi pótlékra való jogosultságon kívül kedvezményezettek még például a várandós nők, és házastársuk is, ha a magzat 2021 év végén több mint 90 napos. 
 
Ha a jogosultak év közben tettek a munkáltató felé a családi kedvezményről nyilatkozatot és a Magyar Államkincstár a családi pótlékot nekik folyósítja, akkor ők február első felében automatikusan visszakapják a 2021-es jövedelemből levont szja-t. Azoknak azonban érdemes figyelni, akik ugyan családi pótlékra jogosultak, de vagy nem ők igénylik, vagy év közben a munkáltató felé nem tettek nyilatkozatot, nekik ugyanis be kell nyújtani  a VISSZADO nyomtatványt.

A február eleji kiutalás azonban még csak előleg. A végleges kedvezményt az szja-bevallásban kell majd elszámolni, melynek határideje a korábbi évekhez képest változatlanul május 20-a - figyelmeztet Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna az adonavigator.hu szakértője.
 
A visszatérítés mértéke személyenként maximum 809 ezer Ft lehet, amit szja, az ekho és a kata adónemekből is számolhatunk.
 
Azoknál a szülőknél, akiknek a jövedelme után fizetendő adó ennél kevesebb, a teljes adóvisszatérítés lehet a cél.

Érdemes a gyermeknevelésben érintett szülők bevallását együtt elkészíteni, hogy a családi kedvezménnyel együtt maximális visszatérítés elérhető legyen - foglalja össze Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna.

A legtöbb kérdés általában az elvált szülőknek járó kedvezmények kapcsán merül fel. Az élet sokféle helyzetet teremt, de a választ mindig a családi pótlékra való jogosultságból kell levezetni. Például a gyermeküket felváltva nevelő elvált szülők esetében mindkét szülő jogosult a családi pótlék 50%-ára, így az adó-visszatérítésre is.

Fotó: unsplash.com

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek