Megjelent: 13 éve

Mindenki rosszul jár a bérek idei alakulásával

A munkaadók költségeit növeli, hogy dolgozóiknak elfogadható szintű bérszínvonalat tudjanak biztosítani, a munkavállalók ennek ellenére komoly reálbérvesztést kénytelenek elkönyvelni - olvasható a Napi Gazdaságban.

images

Januárban a 7,1 százalékos bruttó béremelés az adó- és járulékváltozások miatt mindössze 0,9 százalékos nettó növekedésre volt elegendő, így nem meglepő, hogy a nekilóduló infláció miatt látványosan, 6,4 százalékkal megcsappant a keresetek vásárlóereje.

A reálszférában érdekesnek tartják a KSH által közölt számokat, szerintük azok nem tényleges bérnövekedést mutatnak, hanem az eddig eltitkolt jövedelmek kifehéredését.

A magyar munkaerő-piaci helyzetből (7,5 százalék körül legyező munkanélküliség, csökkenő reálbérek) akár az is következhetne, hogy a keleti és északi határ mentén élők az utóbbi időben felpörgő gazdaságú szlovák és román munkaerőpiacon próbálnak állást találni. Erre azonban egyelőre még nincs precedens, ahhoz nyomottak a kinti bérek - áll a Napi Gazdaságban.

  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter