Megjelent: 3 hete

"Mutassuk meg, milyen a magyar virtus" - így újul meg a felsőoktatás

Tradíció és versenyképesség, térségi fókusz, valamint gazdasági és gyakorlati igény, ez a megújult magyar felsőoktatási modell, amely összekapcsolja az egyetemeket a szakképző centrumokkal, a gazdasági-piaci szereplőkkel - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára pénteken Keszthelyen.

Hankó Balázs a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a magyar felsőoktatás megújításának tervezésekor a hazai tradíciókra is építettek, köztük a Keszthelyen 1797-ben indult agrárfelsőoktatásra is. Ezekre a hagyományokra alapozva kell versenyképessé, jobbá, jövőképessé tenni a felsőoktatást.

Az egyetemi rendszer átalakításával kapcsolatban úgy fogalmazott: "az irány jó". Hozzátette, hogy idén 34 milliárd forintot fordítanak nemzetköziesítésre kutatók és egyetemisták számára, hogy "mutassuk meg, milyen a magyar virtus", hogy ez a magyar modell, ami a tradíciókra és az elmúlt években végrehajtott versenyképességi fordulatra alapoz.

Hankó Balázs jelezte: az agráriumot a vidékfejlesztéssel és a turizmussal kapcsolja össze a Keszthelyen új szakként induló agroturizmus, illeszkedve a térség vonzerejéhez, és megfelelve a térség igényeinek. Az agrár-felsőoktatásban a tangazdaságoknak is nagy szerep jut, hiszen igazán a gyakorlaton keresztül lehet elsajátítani az ismereteket.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora közölte: jelenleg öt kampuszon 14 ezer hallgatója van az egyetemnek - 15 százalékuk külföldi -, Gödöllőn még a tavalyi rekordszámú jelentkezést is meghaladta idén a felvételizők száma. Keszthelyen több mint 900 hallgatója van az egyetemnek, ahová idén 858-an adták be a jelentkezésüket, ez pedig az elmúlt húsz évben a második legnagyobb létszám, így várhatóan ezer körüli hallgatója lesz a Georgikonnak.

A mai korhoz igazodva korszerűsítették, modernizálták a képzést, igazodva a piaci igényekhez, a gazdasági szereplőkkel együttműködve. Keszthelyen az agroturisztikai képzés indításával az országban elsőként önálló tanszéke is lesz ennek a szaknak - hangsúlyozta a rektor.

Kitért arra is, hogy az elmúlt másfél évben több mint egymilliárd forint fejlesztést hajtottak végre a Georgikonnál, és a következő év végéig újabb másfél milliárd forintot fordítanak ilyen célokra. Megújul a város szélén lévő két oktatási épület, valamint a kollégium, de további kétmilliárdot is nyert a MATE tangazdaság fejlesztésére.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára a térség országgyűlési képviselőjeként azt emelte ki, hogy egy városnak és régiójának mennyire fontos a szellemi műhelyt jelentő egyetem, amelynek jelentős történelme és identitásformáló szerepe is van. Kiemelt szempont tehát, hogy jó együttműködésben piacképes fejlesztések valósuljanak meg, amelyek így nemcsak a térséget, de az egész országot szolgálják.

Felidézte, hogy nagy reményeket fűznek az agroturisztika elindításához, de a helyi közgazdasági szakközépiskolával is megkezdődött az együttműködés. Egyrészt nagy szükség van középfokú végzettségű agrárszakemberekre, másrészt a középiskola egyben hallgatói utánpótlást is jelent az egyetem számára.

Manninger Jenő polgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy Keszthely egyszerre balatoni és egyetemi város is. A Balaton adja a látnivalót és a turisztikai lehetőséget, de a múltat és a jövőt az egyetem nyújtja, a léte mindig is stratégiai kérdés volt, hiszen a város értékét növeli és a jövőjét biztosítja a felsőoktatás, a kutatói munka.

MTI

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Professzori kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin

A magyar-amerikai biokémikus az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának professzoraként folytatja munkáját. Teljes cikk

Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

A Magyar Innovációs Szövetség tíz díjat osztott ki a fiatal feltalálóknak és tudósoknak. Teljes cikk

Így áll a fiatal diplomások aránya az EU-ban - Magyarország sereghajtó

2023-ban az Európai Unió 25-34 év közötti lakosságának 43%-a rendelkezett felsőfokú végzettséggel, amely 1 százalékpontos növekedést jelent... Teljes cikk