Megjelent: 3 éve

Nem lesz meg az 1 millió munkahely?

10 év alatt 1 millió munkahely megteremtését ígérte meg Orbán Viktor, még a 2010-es választások előtt. Bár a jelenlegi állás szerint körülbelül 660-670 ezer állással több van, mint hat évvel ezelőtt, a Portfolio azt elemzi miért nem lesz meg mégsem az 1 milliós kitűzött cél.

images

images

A cél 1 millió új, adózó munkahely megteremtése volt a Nemzeti Együttműködés Programja szerint, amelyet magyarországi vállalkozások hoznának létre kiszámítható politikai és gazdasági környezetben. Vagyis piaci álláshelyek megteremtése volt az eredeti cél, vonja le a következtetést a lap.

Vagyis ki és milyen álláshelyek vannak benne ebben a növekményben?

Például beleszámít az a körülbelül 70 ezer külföldre ingázó munkavállaló is, aki rendelkezik magyarországi lakhellyel, de külföldön dolgozik. Ezek a munkahelyek tehát nem Magyarországon teremtődtek. Idén ez a szám 120 ezer is lehet, a nem hivatalos becslés pedig ennek a háromszorosa.

Kérdés mennyire számít sikernek az állam által kifizetett közmunkabér. A közmunkának 175 ezer fős létszámbővülés köszönhető, de ez egyáltalán nem minősül piaci álláshelynek.

A lap számításai szerint, így valójában 420 ezer munkahely jött létre piaci alapon, melynek egy része a válság miatt megszűnt álláshelyek újrateremtése a gazdaság növekedése következtében. Így valójában 285 ezer új álláshely született valódi gazdaságpolitikai erőfeszítéseknek köszönhetően.

Portfolio
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter