kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 16 éve

Nem luxus a dolgozó egészsége és biztonsága

A szakemberek szerint fontos, hogy a munkaadók olyan védőeszközöket biztosítsanak a munkavállalóknak, amelyek nem teszik körülményessé a munkát. A védőszemüvegek, -sisakok, álarcok, szűrők mind a dolgozó védelmét szolgálják, a védőruhák, részecskeszűrő félálarcok, menekülő termékek tűzesetek, vegyi balesetek, és biológiai veszélyek ellen is megvédenek.

2007-ben a lakatos, segédmunkás, a gépszerelő valamint a húsfeldolgozó munkakörökben foglalkoztatottaknál történt a legtöbb munkabaleset a nem rendeltetésszerű használatból és abból az okból, hogy a munkavállaló a számára kiadott védőeszközt nem használta.

Az egyéni védőeszközök használatát több szempontból is vizsgálja az OMMF. Ellenőrzik többek között a védőeszköz meglétét, alkalmasságát (például a porvédő maszk nem alkalmas párolgó vegyi anyagok, akár festékhigító belégzésének megakadályozására), rendeltetésszerű használatát (például: a biztonsági hevederzet nincs a kikötési ponthoz rögzítve, vagy a védőszemüveget a fejtetőre tolva viseli a munkavállaló). A munkaegészségügy területén tapasztalt leggyakoribb szabálytalanság a zajvédelmet, légzésvédelmet biztosító egyéni védőfelszerelések hiánya, de gyakran előforduló probléma a rákkeltő anyagokkal történő munkavégzés bejelentésének elmulasztása is.

2008 szeptemberének végéig az építőiparban volt a legnagyobb arányú az egyéni védőeszközökkel kapcsolatban hozott - baleseteket követő - intézkedések száma (19,6 százalék). Az említett időszakban 7614 esetben intézkedtek a felügyelők egyéni védőeszközökkel kapcsolatos szabálytalanságok miatt. Az intézkedések 11 231 munkavállalót érintettek. A kiszabható munkavédelmi bírságok 50 ezer és 10 millió forint között lehetnek, függően például a feltárt veszélyeztetés mértékétől és az érintett munkavállalók számától.


Nem luxus a dolgozók egészsége és biztonsága



Proflie
Fontos, hogy olyan eszközöket biztosítsanak a munkavállalóknak, amelyek nem teszik körülményessé a munkát, és valóban a dolgozók hasznát szolgálják. Ez a cél lebeg a Lux Kereskedelmi Kft. lelki szemei előtt is: arra törekednek, hogy a cégeket magas minőségű, tartós termékekkel lássák el a megfelelő munkavédelem, egészséges munkahely, munkavédelmi biztonság kialakítása érdekében. Így a vállalatok nagyobb védelmet tudnak dolgozóiknak biztosítani. A Scott Health & Safety Ltd. az egész világon működő nagyvállalat megbízta őket a teljes termék-választékának képviseletével Magyarországon. Ez a döntés azt jelenti, hogy a finnországi gyáruk termékei mellett az angliaiét is importálni és forgalmazni fogja a Lux Kft., amely a cég termékskálájának kiszélesedését, és az egyes termékcsoportok választékának bővülését jelenti.

Promask
A magyarországi megjelenés kapcsán tartott tájékoztatón Scott Müller, a cég európai kereskedelmi vezetője értékesítési stratégiájukról elmondta: kizárólag és csak kiválasztott munkavédelmi szakkereskedőnek szállítanak, Magyarországon pedig ez a Lux. Léber György, a cég munkavédelmi üzletágvezetője bejelentette, hogy Magyarországon elsőként megszerezték a Scott termékek javítására, szervizelésére az akkreditációt. A szervizközpontban a Scott légzésvédelmi termékeinek, proflow, autoflow légzésvédő álarcok szervizelését végzik el a munkatársak.


A cégek gyorsan - és olcsón - le akarják tudni a munkaegészségügyet



A Luxnál tisztában vannak azzal, hogy a cégek igyekeznek minél olcsóbban megúszni a munkavédelmi eszközök beszerzését. Pedig nem biztos, hogy hosszú távon jövedelmező, ha a biztonságtechnikai, munkavédelmi ruhák, eszközök kiválasztásánál csak az alacsony ár dominál és nem a minőség. A Lux Kft. olyan termékeket forgalmaz, amelyek messze meghaladják az Európai Unió által előírt kapacitást, akár a szűrőkről, akár a fejvédő, légzésvédő eszközökről, rásegítéses készülékekről van is szó. Hiszen ahogy Léber György fogalmazott: nem mindegy, hogy egy szűrőnek az átlagosnál 40 százalékkal nagyobb a kapacitása. A rásegítéses készülékekért borsos árat kell fizetniük a cégeknek, így a Lux pár napra, hétre kölcsönadja, hogy ki lehessen próbálni.


Akik odafigyelnek a dolgozók egészségére



- Nagyon régi partnerünk a finnországi Kemira, amelynek leányvállalatát a Scott megvette. Emellett számos vegyipari céggel állunk jó kapcsolatban. Üzleti partnerünk többek között a Borsod Kerm, a Tiszai Vegyi Kombinát Rt., a Richter Gedeon, az Égisz - árulta el a HR Portálnak Léber György. A Lux legnépszerűbb terméke a teljes álarc, ebből rendelnek a legtöbbet. A rásegítéses légzésvédő készülékek pedig a magyarországi gyógyszergyárak slágerterméke, tette hozzá az üzletágvezető. Arra a kérdésre, hogyan kapnak visszajelzést a termékek minőségéről, a dolgozók elégedettségéről, Léber György elmondta: e célból folyamatosan tartják a kapcsolatot a cégek üzemi képviseletével, amelyek beszámolnak a dolgozók tapasztalatairól, menyire tartják azokat hasznosak, kényelmesnek.


A legnépszerűbb munkavédelmi eszközök: álarc és szűrő



Profow
A Tyco Safety három termékcsoportot gyárt: tűzvédelmi eszközöket, elektronikus biztonsági technikai termékeket és személyi védőeszközöket. Ezek a munkavédelem és biztonságtechnika elengedhetetlen eszközei, amelyek a dolgozó védelmét szolgálják. Ezen termékekkel dolgozik 15 ezer tűzoltó és 300 nemzetközi repülőtereken munkálkodó ember szerte a világon.

A Scott legfontosabb termékei közé sorolhatók a szűrők, melyből az elmúlt évben 2,3 milliót, teljes álarcokból százezret, félálarcokból 110 ezret, proflow-ból 17 ezret gyártottak. A Scott Health & Safety a növekvő piacokra és infrastruktúra fejlesztésére koncentrál. Fő területeik, ahol előszeretettel használják munkavédelmi, munkaegészségügyi eszközeiket, az olaj és gáz ipar, a tűzvédelem, a katonaság és civilvédelem, valamint a gyógyszeripar.


Szem- és arcvédelem



A dolgozó szeme világát a különböző designban gyártott színtelen és színezett látómezővel is kapható védőszemüvegek biztosítják. Fajtái az Explorer, Sundowner, valamint a Ventura, amely teljes védelmet nyújt, és indirekt szellőzése miatt népszerű. Lágy kerete kényelmes az arcnak, ezenkívül páramentes. Előszeretettel használják a vegyiparban.

Az arcvédők között az Interchange 900-as sorozatával a Scott elsők között van a piacon. Népszerűsége kompatibilis tulajdonságának köszönhető. Nagy a választék a látómezőtartókból: fejre illeszthető és sisakra szerelhető kivitelben is kapható. Szinte nincs is olyan iparág, ahol ne vennék hasznát ennek a munkavédelmi eszköznek. Jól lehet használni az acél-, fém-, vegyiparban és erdőgazdálkodásban is. Az IB 950 arcvédő tartókeretet ajánlják a magas hőmérsékleten történő munka esetén hőálló anyaga miatt, izzadságszalagjának pedig nagy a szívókészsége, így biztosítja a zavartalan munkát. Az IM 917 arcvédő tartókeretet a fém és vegyiparban is előszeretettel alkalmazzák. Egyik pozitív tulajdonsága, hogy szorosan tapad a sisakra, megakadályozza a folyadék beszivárgását az arcra, és azt is meggátolja, hogy ne maradjon piszok a látómezőben.

Új termékcsoportot jelentenek a Luxnál a Protector márkájú fej- és hallásvédő eszközök, a fej beütődése ellen védő First Base baseball sapkák és Bump Cap sisakok, a Style 300-as és Style 600-as ipari védősisakok, a fejre és a sisakokra illeszthető arcvédők és hallásvédő fültokok, továbbá a védőszemüvegek és Sabre márkájú palackos izolációs légzésvédő készülékek.


Fejvédelem



Az egyik legismertebb sisakfajta a Style 300-as védősisak. Népszerűségét annak köszönheti, hogy csupán 310 gramm, tehát könnyű, kellemes kényelmes viselet. Szellőző nyílásokkal és anélkül is kapható, létezik esőcsatornás kivitele is van. Ez az ipari védősisak védelmet nyújt a fej beütődésének veszélye, repülő, leeső vagy zuhanó tárgyak ütőhatása, 440V váltakozó feszültség érintése, fémolvadék fröccsenése ellen. A védősisak -30 Celsius és +50 Celsius hőmérséklet tartományban használható. Ez a fejvédő azért is közkedvelt, mivel 50-66 centiméter között állítható a méret. Speciális fajtái is vannak: erdészsisak és téliesített változatban is kapható. Hallásvédelemi és arcvédelemi eszközökkel is kombinálható, hozzájuk illeszthető.

A Style 600-as védősisak más anyagból készült, 340 gramm 30 milliméter nyílás más eszközök felerősítése érdekében. Ez is állítható méretű: 50-66 centiméter között. Véd a 440V váltakozó feszültség érintése, fémolvadék fröccsenése, valamint az oldalirányú összenyomódás ellen.


Szűrési típusú félálarcok



A Profile2 cserélhető betétes ikerszűrős félálarc: jellemző rá a rugalmas, állítható fejpánt, valamint a leglényegesebb a minimális légzési ellenállás.


Szűrési típusú teljes álarcok



Sari
A teljes álarcok Sari fajtája ismert, amely 3-as osztályú teljes álarc, természetes kaucsukból; panoráma, polikarbonát látómezővel. A Promask 3-as osztályú teljes álarc különleges EPDM elasztomerből készült, szilikon belső álarccal; panoráma, polikarbonát látómezővel. Egyszerű, könnyű és olcsó megoldás a korrekciós szemüveget viselők számára.


Rásegítéses légzésvédő rendszerek



Autoflow
A rásegítéses légzésvédő rendszerek közül az Autoflow az egyik legnépszerűbb termék. Egyszeri feltöltéssel akár nyolc óráig is működik. A T-Power elektronikus vezérlőrendszerrel felszerelt változat. Akusztikusan és vizuálisan is figyelmeztet, ha a tápfeszültség alacsony. Robbanásveszélyes környezetben is használható.

Tehát a teljes álarcok, szűrt levegős légzésvédő eszközök, a cserélhető betétes Profile fél-, valamint a Sari és Promask teljes álarcok, és a hozzájuk csatlakoztatható Pro2-es Pro2000-es szűrők is az alkalmazottak zavartalan és biztonságos munkáját szolgálják.


Védelem tűzesetek, vegyi balesetek, biológiai veszélyek ellen



Microgard
A rendezvényen bemutatták a Lux Kft. által forgalmazott egyéb védőeszközöket is, a Microgard könnyű vegyi védőruháit, a Silenta hallásvédő fültokjait, a Segre CN részecskeszűrő félálarcait és a Duram menekülő készülékeit is. A CIVIC menekülő csuklyát (Scott) vegyi baleseteknél, a COGO elnevezésű kis méretű menekülő csuklyát (Duram) pedig tűzeseteknél vehetjük hasznát.

Ezeket a termékeket, védőruhákat kitűnően lehet használni a gyógyszeripari cégeknél. Léner György a védőruhákkal kapcsolatban elárulta, hogy igyekeztek termékválasztékukat a vegyiparban használatos ruhákkal, készülékekkel bővíteni. Hiszen védnek a maró és szerves anyagok ellen. Jellemző rájuk a jó zárás, és van lélegző változatuk is.

- Lélegző modellek: Microgard 1500N lélegző, 5&6-os típusú védelmet adó kék kapucnis overall. Védelem porok, szilárd részecskék, valamint permetszerű és fröccsenő vegyi anyagok ellen. A Microgard 2500 Plus antisztatikus, lélegző, 3,4&5-ös típusú védelmet adó, hegesztett fehér kapucnis overall. Védelem porok, szilárd részecskék, áztatóan permetező és sugárban ömlő vegyi anyagok, biológiai veszélyek, fertőző anyagok, vírusok, baktériumok, és a vér által terjedő kórokozókkal szemben.

- Nagy védelmet adó modellek: A Microchem 3000 antisztatikus, 3&4-es típusú védelmet adó sárga kapucnis overall. Nagy védelem áztatóan permetező és sugárban ömlő - főként vízbázisú - vegyi anyagok ellen.

- Különleges modellek: A Microgard FR antisztatikus, 6-os típusú védelmet adó kék kapucnis overall hőálló öltözékkel (Nomex) történő együttes alkalmazásra. Védelem permetszerű és fröccsenő vegyi anyagok ellen. A ruha anyaga a gyulladási hőmérséklete alatt karbonizálódik, így hő hatására nem olvad viselőjére. A Microgard CFR antisztatikus, 4-es típusú védelmet adó kék kapucnis overall hőálló öltözékkel (Nomex) történő együttes alkalmazásra. Védelem áztatóan permetező vegyi anyagok ellen. A ruha anyaga gyulladási hőmérséklete alatt karbonizálódik, így hő hatására nem olvad viselőjére.

Microchem
A Microchem Saturn antisztatikus, 4000-es anyagból készült 2, 3&4-es típusú védelmet adó teljesen zárt, zöld színű, pozitív nyomású öltözet folyamatos levegőellátású izolációs légzésvédő készüléket használók számára. Nagy védelem áztatóan permetező és sugárban ömlő vegyi anyagok, valamint vegyi anyagok gőzei ellen.

Gyimóthy Éva, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk